Política 21/09/2016

Jorge Fernández Díaz haurà de donar explicacions al Congrés sobre l'Operació Catalunya

El Congrés aprovarà dimarts la creació d'una comissió d'investigació sobre la guerra bruta contra Catalunya. El PP, l'únic que hi votarà en contra, alerta que el PSOE està fent la "feina bruta" dels independentistes

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernándz Díaz, avui passant revista abans de l'acte d'entrega de la Bandera Nacional a la 9 zona de la Guàrdia Civil a Navarra

MadridJorge Fernández Díaz haurà de donar explicacions al Congrés sobre l'Operació Catalunya. El PSOE, ERC i el PDC han arribat a un acord per debatre i votar en el ple de la cambra baixa de dimarts de la setmana que ve la creació d'una comissió d'investigació sobre les activitats de l'anomenada policia política del ministeri de l'Interior. Està previst que tots els partits menys el PP donin llum verda a la proposta. Els populars alerten que els socialistes estan fent la "feina bruta" als independentistes per guanyar-se el seu favor de cara a un govern "Sanchestein", amb Pedro Sánchez al capdavant i el suport de Podem, el PDC, ERC i el PNB.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tractar-se d'una comissió d'investigació, el govern espanyol, tot i estar en funcions, no podrà deixar la cadira buida de Fernández Díaz. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha recordat que no comparèixer en una comissió d'investigació suposa un delicte de desobediència i, en cas que la persona cridada pel parlament sigui un funcionari, la seva absència pot comportar una pena d'inhabilitació. "Més val que el ministre de l'Interior, tant si ho segueix sent com si no, comparegui", ha advertit Hernando.

Ara bé, pot ser que Fernández Díaz no hagi de donar explicacions fins ben entrat l'any vinent. Si al final no es forma govern a l'Estat i ens aboquem a unes terceres eleccions, les Corts es dissoldran el 31 d'octubre sense que hagi començat el procés d'investigació. En aquest cas, en la pròxima legislatura s'hauria de tornar a aprovar la creació de la comissió.

Els socialistes van ser el primers a registrar la petició per investigar Fernández Díaz el passat 20 de juliol, ni dues setmanes després que el comissari del Cos Nacional de Policia José Manuel Villarejo revelés l'existència d'una Operació Catalunya. L'11 d'agost, vint dies després, ERC i el PDC feien pinya al Congrés en contra del ministre i presentaven la seva sol·licitud de creació d'una comissió d'investigació.

Ara el PSOE ha aconseguit colar la proposta en el primer debat ordinari d'aquesta legislatura, previst per dimarts que ve al Congrés, i ha estès la mà als partits independentistes per debatre les dues propostes conjuntament. No està clar encara, però, si es votaran per separat o conjuntament. Després caldrà acordar com s'estructurarà la comissió i qui es cridarà a comparèixer. L'última gran comissió d'investigació al Congrés va ser la de l'11-M, en què va haver de comparèixer José María Aznar.

El PP diu que és una mesura electoralista

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, considera que la creació de la comissió és un "intent de fer campanya electoral" de la resta dels partits. Considera que el text que van presentar tant PSOE com ERC i el PDC té "formulacions absolutament delirants i fora de lloc" i només suposen que els socialistes "s'estiguin prestant a fer al Parlament nacional la feina bruta d'ERC i el PDC".

Antonio Hernando li ha replicat que el PSOE va ser el primer a registrar la petició i que consideren necessària la comissió perquè és "potser una de les coses més greus en democràcia, que s'utilitzi l'aparell de l'Estat per perseguir, assetjar i difamar adversaris polítics".

Des de Podem, la seva portaveu adjunta al Congrés, Irene Montero, ha recordat que hi ha indicis que la guerra bruta d'Interior no ha sigut només en contra del procés, sinó també en contra del seu partit. "Com a afectats directes, estem per suposat d'acord que comparegui", ha sentenciat.

Fernández Díaz, el "Vito Corleone sense honor"

"Que aquesta espècie de Vito Corleone sense honor anomenat Fernández Díaz, el ministre de l'Interior i els seus lacais, donin explicacions al Congrés dels Diputats sobre les seves conspiracions i que ens diguin a la cara allò de 'ens hem carregat la seva sanitat' i 'això la Fiscalia t'ho afina", ha explicat el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, sobre el propòsit de la comissió abans d'entrar a la junta de portaveus, que ha acordat el calendari dels plens de la setmana que ve.

El portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, ha considerat una "molt bona notícia" que s'inclogui finalment en l'ordre del dia la comissió. "Si el cas de Soria ja era gros, el cas de Fernández Díaz és de república bananera a l'estil Maduro, i em sorprèn que encara no hagi assumit cap responsabilitat", ha conclòs.

stats