Política 25/05/2018

Cs votarà 'no' a la moció del PSOE si no és per fer eleccions

Villegas creu que la legislatura està "liquidada per corrupció"

Ot Serra / Dani Sánchez Ugart
2 min
José Manuel Villegas, secretari general de Ciutadans.

MadridCiutadans votarà 'no' a la moció de censura del PSOE contra Mariano Rajoy si Pedro Sánchez no convoca eleccions immediatament un cop sigui nomenat president. El secretari general del partit taronja, José Manuel Villegas, ho ha dit en una entrevista a 'Al rojo vivo', després que, en roda de premsa des de València, demanés a Mariano Rajoy que "doni veu als espanyols", i ha anunciat que, si no ho fa, defensarà una moció de censura "instrumental" per anar a eleccions. És a dir, exigiria a Pedro Sánchez que la proposta que ha presentat aquest matí no serveixi per governar sinó per anar a nous comicis. "Si s'enroca estarem disposats a impulsar i donar suport a una moció de censura instrumental que acabi amb la convocatòria d'eleccions", ha reblat Villegas. El que no ha tingut en compte Cs és que, un cop registrada la moció de censura del PSOE al Congrés, la legislació impedeix que el president la pugui evitar dissolent la cambra i convocant eleccions.

Villegas ha assegurat que la legislatura de Rajoy està "liquidada per la corrupció del PP" i ha considerat que l'executiu espanyol és "insostenible" després de la sentència de la Gürtel, en la qual el partit conservador ha rebut una condemna com a partícip a títol lucratiu de la trama. La resolució judicial va arribar un dia després de l'aprovació dels pressupostos amb el vistiplau del partit taronja.

Els socialistes hauran de treure la calculadora per veure si la proposta pot tirar endavant i hi ha possibilitats perquè així sigui sense el suport de Ciutadans. Si Podem, ERC, PDECat i el PNB, que fa només dos dies va avalar els pressupostos de Rajoy, hi donessin suport, tiraria endavant. Els nacionalistes bascos tenen el focus a sobre una altra vegada i ja han comunicat que estan oberts a parlar amb Sánchez.

Rajoy ja no pot convocar eleccions

L'article 115 de la Constitució espanyola, tal com recorden fonts de la mesa del Congrés a l'ARA, no permet la dissolució de la cambra baixa quan s'ha obert un procés de moció de censura. Aquest procediment arrenca quan es registra –no quan la mesa qualifica la iniciativa– i acaba amb la votació. "Així, presentada una d'aquestes mocions, el gabinet no podrà evitar que es debati i es voti recorrent a la dissolució de la cambra. La prohibició de proposar la dissolució cal entendre's referida a tota la tramitació de les mocions de censura, des del seu dipòsit fins a la votació".

stats