Política 12/04/2018

Cs anuncia accions judicials per evitar que el Parlament es querelli "amb diners públics" contra Llarena

Carlos Carrizosa acusa el president del Parlament d'haver convocat un ple "sabent" que no es produiria la investidura

Anna Mascaró
2 min
Carlos Carrizosa, ahir a Manresa

BarcelonaCiutadans ha reaccionat aquesta tarda amb contundència a la voluntat de Junts per Catalunya (JxCat) i ERC —expressada en rodes de premsa al Parlament— de querellar-se contra el magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena per haver impedit la compareixença del candidat Jordi Sànchez al ple d'investidura. En roda de premsa, el portaveu del partit, Carlos Carrizosa, ha assegurat que la formació "no consentirà" de cap manera que "s'inverteixin diners de tots els catalans" per atendre "l'interès d'una persona". "Això seria una utilització il·lícita dels diners públics que es pot perseguir judicialment", ha assegurat Carrizosa, que ha titllat l'acció de possible delicte de malversació i ha anunciat que, "si cal", Ciutadans demanarà "als tribunals que es pronunciïn sobre una despesa que seria absolutament il·legal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Demà, a la mesa del Parlament, farem valdre la nostra opinió, que entenem que està fonamentada en dret i políticament té tota la legitimitat", ha insistit el portaveu, que ha avançat que, "si fos necessari", demanaran als lletrats del Parlament "que es pronunciïn sobre la qüestió".

Després que Llarena hagi denegat a Jordi Sànchez el permís per assistir al ple d'investidura convocat per demà divendres, tant el PP com Ciutadans s'han afanyat a demanar que es desconvoqui la sessió. El PP ha registrat una carta, signada pel líder del partit, Xavier García Albiol, en què ho demana "davant la impossibilitat de la presència del candidat a la sessió d'investidura", i la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ho ha fet a través de Twitter. Finalment, el president de la cambra, Roger Torrent, ha ajornat la sessió d'investidura.

"Tots sabíem que aquesta investidura no se celebraria, fins i tot els independentistes", ha afirmat Carrizosa, que ha assegurat que Torrent el va convocar per "allargar el Procés": "El que passa és que els independentistes no tenen interès a governar", ha sentenciat.

Hores abans, Carrizosa també ha informat, d'altra banda, que els portaveus dels grups parlamentaris van acordar ahir posar en marxa les comissions no legislatives, que arrencaran mentre no hi hagi Govern. Ciutadans presidirà la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA): "Creiem que el control parlamentari dels mitjans públics per evitar que s'utilitzin de manera que els catalans no tinguin pluralitat correspon al Parlament", ha dit. Cs ja va presidir aquesta comissió en l'anterior legislatura: "És molt bo que s'exerceixi des de partits no alineats amb els governs anteriors que han marcat l'acció de la CCMA".

Carta de Xavier Garcia Albiol a Roger Torrent
stats