Política 23/09/2019

Cs, sobre les detencions: "Ara ja sabem què volia dir Torra amb l''apreteu'. 'Apreteu' el detonador dels explosius?"

El PSC veu "radicalització" en certs col·lectius i demana "responsabilitat" als líders del Procés

Ot Serra / Marc Toro
2 min
La portaveu de Cs, Lorena Roldán, en roda de premsa

Madrid / BarcelonaCs ha vinculat directament el clam que Quim Torra va fer als CDR –«'apreteu'», va dir– amb les detencions que s'han produït aquest dilluns en diverses localitats del Vallès i Osona. "Ara ja sabem què volia dir Torra amb l''apreteu'. 'Apreteu' el detonador dels explosius?", ha afirmat la portaveu de la formació, Lorena Roldán, en roda de premsa. Roldán ha assegurat que els "comandos separatistes són violents i ho seran" i ha destacat que hagi hagut de ser la Guàrdia Civil la que porti l'operació. "Algú s'imagina el senyor Torra trucant als Mossos per investigar els comandos separatistes?", s'ha preguntat la portaveu de Cs, que ha criticat que la policia catalana "identifiqui i persegueixi qui posa l'himne d'Espanya" però en canvi "no faci res amb els que tenen goma-2".

Tot i aquesta iniciativa judicial, Roldán ha acusat Pedro Sánchez de "no actuar" a Catalunya i de considerar que "s'hi aplica la Constitució". "Què més ha de passar a Catalunya per protegir els ciutadans? Què més ha de passar perquè Sánchez reconegui que Torra és un perill públic? –ha continuat la dirigent taronja–. Crec que és evident que hem d'actuar a Catalunya", ha insistit Roldán després de donar per fet que els detinguts tenien explosius.

Casado agraeix la tasca de la Guàrdia Civil

El president del PP, Pablo Casado, ha expressat el seu "reconeixement" a la Guàrdia Civil per l’operació i ha afirmat que els CDR "planejaven accions terroristes". "La fortalesa de l’estat de dret preval sempre", ha sentenciat. En termes similars s’ha expressat el líder de la formació d’extrema dreta Vox, Santiago Abascal, que ha afirmat que "els CDR s’han posat a fabricar bombes". "Només Vox segueix exigint la suspensió immediata de l’autonomia i la detenció i posada a disposició judicial de Torra i els seus sequaços", ha reivindicat en una piulada.

El PSC s'ha volgut mostrar prudent a l'espera dels "detalls" de les detencions, però ha afirmat que caldrà veure "l'abast de les possibles accions per trencar la convivència a Catalunya" i ha donat per vàlida la tesi de la "radicalització" de certs col·lectius. Després de fer aquestes valoracions, el secretari d'organització dels socialistes, Salvador Illa, ha apel·lat a la "responsabilitat" dels dirigents independentistes perquè no cridin a «'apretar'» –com va fer el president Quim Torra amb els CDR el passat 1 d'octubre– sinó a "dialogar", i perquè contribueixin a "asserenar els ànims" i no a "excitar-los".

stats