Política 22/05/2013

Montoro respon als 'barons' del PP que critiquen el dèficit asimètric: "La vida és així"

El ministre defensa que les comunitats que van incomplir la meta del 2012 redueixin menys el dèficit per evitar que s'agreugi la crisi

Joan Faus
1 min
El ministre Montoro, aquest dimarts al Senat / EFE

Madrid"La vida és així, sempre hi ha una primera vegada". Aquesta ha estat la resposta del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a les crítiques dels 'barons' del PP pel repartiment asimètric dels objectius de dèficit aquest any, que suposarà que les comunitats autònomes que van incomplir el topall del 2012, com Catalunya, tinguin enguany un límit per sobre de la resta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En resposta a una interpel·lació de CiU al Congrés de Diputats, el ministre ha fet una defensa d'aquesta distribució a la carta. "Les comunitats de grans dimensions com Catalunya, el País Valencià i Andalusia han de seguir reduint el dèficit, però a un ritme que no provoqui més recessió. Això és el que fa Europa quan fixa objectius territorialitzats", ha afirmat Montoro.

Ha recordat, a més, que els territoris incomplidors són el que només poden finançar el seu deute i dèficit a través de l'Estat i que al conjunt d'Espanya no li convé que facin unes retallades severes perquè enfonsaria l'economia. A més, per primer cop ha admès que el repartiment asimètric es podria repetir durant més anys.

Tot i rebutjar els retrets dels 'barons', el titular d'Hisenda ha dit que entén que els líders autonòmics del PP critiquin Catalunya perquè els "incomoda la proposta sobiranista". En aquest sentit, ha pronosticat que si la Generalitat centrés el seu discurs en la sortida de la crisi i no en el dret a decidir, "no es produirien les reaccions polítiques" dels 'barons' conservadors, com els de Madrid i Extremadura, contra el dèficit a la carta.

stats