Política 21/05/2019

Collboni: "Colau va deixar Coscubiela i Rabell a l'estacada"

Manté a l'ARA el veto a un govern amb ERC però sobre a fer "pactes de ciutat" amb els republicans

Ara
3 min

BarcelonaL'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha reiterat aquest dimarts, en una entrevista a l'ARA, que se sent "orgullós" del paper que van tenir els exdiputats de Catalunya Sí que Es Pot Joan Coscubiela i Lluís Rabell al Parlament quan es van oposar a l'aprovació de les lleis de desconnexió. "Des de l'esquerra van defensar que allò no podia ser, que no es podien saltar les regles democràtiques, que no es podia trepitjar els drets de les minories", ha dit, afegint: "La senyora Colau els va deixar a l'estacada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el socialista, "allà va començar el gir que han fet els comuns", que va continuar amb el trencament del pacte amb el PSC -després que els de Miquel Iceta avalessin el 155- i posant de cap de llista de les últimes generals un cap de llista "clarament sobiranista" com és Jaume Asens. Amb tot, ha demanat als votants que ho tinguin en compte. "M'adreço als electors d'esquerres federalistes, dels que han votat molts anys ICV, que va governar amb nosaltres i ho van fer bé", ha reconegut, reivindicant el llegat dels ecosocialistes a la ciutat.

Al llarg de l'entrevista, el candidat ha afirmat després de les eleccions pot tenir "punts de trobada" per fer "pactes de ciutat" amb ERC, en matèries com l'habitatge, la lluita contra el canvi climàtic o les polítiques socials. No obstant això, ha tornat a tancar la porta a fer un acord de govern amb una formació que, ha dit, "s'ha fet passar per moderada però s'ha radicalitzat".

Collboni, de fet, ha alertat del "risc" que el "conflicte permanent" del Procés "creui la plaça Sant Jaume" i entri al govern municipal de Barcelona. Afirmant que Colau ha estat "ambigua" i ha "flirtejat" amb l'independentisme, i donant per fet que vol pactar amb ERC, el socialista ha advertit que "un govern independentista a Barcelona perjudicaria la governabilitat".

El socialista ha estat molt crític amb el govern de Barcelona en Comú, malgrat que en va formar part durant un any i mig, i ha afirmat que "Colau només ha governat pels seus". Amb tot, continua sense voler-se mullar amb la política de pactes postelectorals. La seva voluntat si guanya les eleccions, ha dit, és fer un govern "el més ampli possible" i dialogant amb "tothom" a excepció dels grups "radicals", que no ha volgut concretar quins són.

Collboni ha tirat pilotes fora quan se li ha preguntat per un eventual pacte amb la plataforma de Cs que encapçala Manuel Valls. "A la dreta ja l'hem guanyat. No diré que és irrellevant però en aquestes eleccions no té massa a dir", ha afirmat, afegint que l'exprimer ministre francès "encara no ha fet cap proposta que expressi experiència de govern o coneixement de la ciutat".

La política de pactes podria ser més flexible al territori, segons ha admès el també responsable de política municipal del PSC. Collboni ha afirmat que la premissa després del 26-M serà "fer governables" els municipis i que, si cal, es "dialogarà amb tothom". Habitualment el partit ha donat molta autonomia als seus regidors, i actualment els socialistes comparteixen diversos governs socialistes amb altres formacions, incloses ERC i el PDECat.

En relació la presència dels presos polítics aquest dimarts al Congrés i el Senat, Collboni ha dit que la imatge "important" a les Corts espanyoles no és tant la dels independentistes processats com la de "dos catalans", en referència a Meritxell Batet i Manuel Cruz, nomenats presidents de les cambres. Un fet que ha qualificat d'"aposta" de Pedro Sánchez pel "diàleg dins les institucions"

El subdirector de l'ARA David Miró ha entrevistat el socialista, que parteix de quatre regidors i s'ofereix a progressistes i moderats com l'alternativa a un govern municipal independentista. Collboni està convençut que pot accedir a l'alcaldia, tot i que les enquestes pronostiquen un frec a frec d'Ernest Maragall (ERC) i Ada Colau (Barcelona en Comú) pel primer lloc.

stats