Política 29/09/2017

La Moncloa creu que ni Puigdemont ni Junqueras seran interlocutors vàlids després de l'1-O

El govern espanyol presenta tres recursos d'inconstitucionalitat contra lleis catalanes

Dani Sánchez Ugart
2 min
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridEl portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, explica els acords de l'últim consell de ministres abans del referèndum de l'1 d'octubre. "El pròxim 1 d'octubre no hi haurà cap referèndum a Catalunya", ha afirmat el ministre, que ha fet un repàs de les aprovacions de les lleis relacionades amb la consulta i les decisions del Tribunal Constitucional de suspendre-les. Per evitar-ho l'executiu no descarta que els policies hagin d'evitar la col·locació d'urnes per la força, segons han explicat fonts del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre el panorama que s'obrirà després del referèndum, Méndez de Vigo ha dit que Puigdemont ha actuat amb "deslleialtat", i ha dit que serà ell qui haurà de decidir si és un interlocutor vàlid o no a partir del 2-O. Fonts de la Moncloa han precisat després que tant el president de la Generalitat com el vicepresident, Oriol Junqueras, han quedat "desqualificats" per ser interlocutors, i han recordat que "respondran" amb les conseqüències "penals i patrimonials" que decideixin els tribunals. A més, ha lamentat la "utilització dels nens", i ha fet una crida a la "tranquil·litat" per evitar "situacions no volgudes".

El govern espanyol, a més, ha presentat tres recursos d'inconstitucionalitat contra tres lleis catalanes: la de l'Agència de Protecció Social, la de fons d'habitatge social i la de voluntats digitals.

"És un referèndum sense campanya electoral neutral", ha asseverat. També ha afegit que no té "paperetes" ni altra "documentació oficial", ni tampoc "meses electorals", perquè "no hi ha notificació oficial". També, ha dit, és un "referèndum sense cens oficial ni protecció de dades", i sense "administració electoral", després del cessament de la Sindicatura. El portaveu ha evitat afirmar si esperen violència el dia 1, però ha dit que el "preocupa la ruptura de la societat" i que hi hagi "soroll".

"Són exemples del caos organitzatiu i la improvisació. Puigdemont va dir que la votació serà com sempre, però volen que sigui com sigui", ha afegit Méndez de Vigo. El ministre ha dit que el Procés és "contra un estat membre de la Unió Europea", en un missatge implícit cap als socis internacionals.

A més, ha dit, el referèndum "va dirigit contra el poble català", i ha asseverat que "només des del restabliment de la legalitat es podrà restaurar la convivència". "Tot el que estem veient aquests dies es dirigeix contra les lleis i contra la raó", ha continuat Méndez de Vigo, que ha dit que la "pretensió de celebrar un referèndum d'autodeterminació xoca amb totes les constitucions del nostre entorn".

stats