Política 09/03/2018

La Moncloa celebra el no de Llarena a la investidura de Sànchez i demana un candidat "dins la legalitat"

"No van en la bona direcció", diu Méndez de Vigo

Dani Sánchez Ugart
2 min
El ministre d'Educació i portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo (d), i el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres

MadridEl portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha celebrat aquest divendres la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de denegar la sortida de la presó de Jordi Sànchez per sotmetre's al debat d'investidura, i ha afirmat que "no es pot enganyar successivament els catalans" i que "una persona que està en presó provisional no està en situació d'exercir la presidència" de Catalunya. És per això que ha afirmat que "han de buscar una persona que reuneixi les condicions" i ho faci "dins de la legalitat i del règim constitucional". El portaveu ha instat els independentistes a acatar la decisió de Llarena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Méndez de Vigo ha valorat també el nou acord entre JxCat i ERC per a la investidura de Jordi Sànchez, i ha considerat que "xoca amb les bones paraules i l'actament de les decisions del TC de tots els [dirigents independentistes] que han declarat al Suprem". Segons ell, el document va "en la mateixa direcció" que abans del referèndum, i aquesta "no és la bona direcció per restablir l'ordre, la seguretat i la tranquil·litat de la gent".

"És un engany més i una part de la farsa", ha asseverat Méndez de Vigo, que ha considerat que el fet que es parli "d'una visió disruptiva del règim autonòmic és l'èpica de la fonètica, però està allunyat de la realitat de les coses". "Catalunya ha de continuar amb la normalitat en la qual està ara", ha asseverat Méndez de Vigo en referència a l'aplicació de l'article 155.

El portaveu de l'executiu ha deixat entreveure que si aquest document es converteix en un programa d'investidura el govern espanyol el recorreria davant del Tribunal Constitucional: "El govern espanyol no permetrà que es vulneri l'ordre constitucional a Catalunya, i actuarà si es produeixen els fets".

En la mateixa línia s'ha expressat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. Tot i que no ha volgut entrar a valorar la decisió del jutge Pablo Llarena -ha dit simplement que "respecten" la decisió-, sí que ha avisat que l'acord de JxCat i ERC "no va per la bona direcció i no ajuda al restabliment de la Generalitat". Així, Millo també ha demanat als independentistes que "deixin de mentir" i es posin a governar "per tots els catalans".

El d'aquest divendres ha sigut el primer consell de ministres en el qual ha participat el nou ministre d'Economia, Román Escolano, que ha substituït Luis de Guindos, que ha estat designat vicepresident del Banc Central Europeu. Méndez de Vigo ha destacat l'experiència d'Escolano com a vicepresident del Banc Europeu d'Inversions, on el govern espanyol proposarà per substituir-lo Emma Navarro, segons ha explicat també el portaveu de l'executiu.

stats