Política 24/05/2019

La Moncloa expressa el desig de no necessitar vots independentistes per investir Sánchez

El govern espanyol "respecta" la decisió de la mesa del Congrés d'avalar la suspensió dels presos

Germán Aranda
2 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres

MadridLa portaveu del govern espanyol en funcions i ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha posat com a exemple el nomenament de Meritxell Batet com a presidenta del Congrés i els 175 vots aconseguits, suficients a la segona votació, perquè es pugui investir Sánchez “sense ERC ni PDECat”, en la seva compareixença posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Celaá ha dit que el govern “respecta” la decisió de la mesa del Congrés en relació amb la suspensió dels presos i el fet d’haver demanat un informe jurídic als lletrats, “que és com s’han de fer les coses”.

La portaveu del govern espanyol ha definit la salutació de Pedro Sánchez a Junqueras durant la sessió constitutiva del Congrés com de “cortesia parlamentària”, i ha posat com a exemple que “també va saludar el president de Vox”. “Qualsevol opció alternativa hauria sigut irracional”, ha afegit Celaá.

Hores després que el líder de Podem, Pablo Iglesias, anunciés que era "de sentit comú" la seva entrada a un govern de coalició amb el PSOE de Pedro Sánchez, Celaá ha respost que "el sentit comú s'ha demostrat que és molt subjectiu". No ha volgut descartar, amb tot, aquesta opció: "No seria un despropòsit ni tampoc el contrari".

En una "conjuntura econòmica favorable", segons Celaá, és important que "es passi del bloqueig a la cooperació i de la confrontació al diàleg", ha dit, fent una crida als partits, "sobretot a aquells que s'han dedicat a crispar més", a deixar de banda les diferències i aplicar "el sentit d'estat".

De cara a la nova legislatura, Celaá ha volgut deixar clar que ha de tenir un marcat caràcter social, "per fer servir el talent de tots per donar assistència a qui ho necessiti i donar cobertura als que són als marges del sistema".

En relació amb la renúncia de la primera ministra britànica, Theresa May, Celaá ha expressat la preocupació de la Moncloa perquè "anticipa un període de dificultats". "Un Brexit dur sembla una realitat impossible de frenar", ha afegit Celaá, que ha assegurat que "el govern d'Espanya té preparades totes les mesures de contingència per garantir la millor situació per als ciutadans i empreses amb interessos al Regne Unit".

Celaá, a més, creu que "les dificultats d'una sortida desordenada serveixen d'exemple del que pot passar si ens deixem endur pels extremismes", i ha reivindicat "una Unió Europea forta gràcies als consensos i no afeblida pels egoismes, els extremismes, els nacionalismes o la falta de solidaritat".

stats