Política 25/05/2018

El PSOE presenta la moció per governar i convocar eleccions un cop "recuperada la normalitat"

El líder socialista aclareix que acceptaria els vots dels independentistes

Dani Sánchez Ugart
3 min
El secretari General del PSOE, Pedro Sánchez, en roda de premsa

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest divendres des de la seu del partit a Madrid per traslladar el suport "en ple" de la comissió executiva del partit a la moció de censura que s'ha presentat contra el president espanyol, Mariano Rajoy. Sánchez ha justificat la presentació per la sentència de la primera part de la trama Gürtel, que acredita l'existència d'una caixa B al PP. Segons ell, la sentència "ha provocat indignació" i "ha deteriorat la imatge d'Espanya" davant del món.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció ha de servir per constituir un govern del PSOE i no per convocar eleccions de manera immediata –tal com ha demanat Ciutadans–, ha volgut deixar clar Sánchez, amb una "agenda social" que "complirà i farà complir la Constitució espanyola", en un missatge enviat directament als independentistes catalans, que ja han dit que li donaran suport en la moció per fer fora Rajoy. A més, Sánchez ha dit que tindrà un full de ruta "clar" que passarà per "recuperar la normalitat democràtica", posar en marxa "una agenda social" i convocar eleccions, però només després de "netejar de corrupció les institucions públiques" i un cop s'hagin atès les emergències socials. El secretari general socialista ha rebutjat posar un termini per a la convocatòria electoral, però ha dit que serien "com més aviat millor" després d'haver assegurat els tres objectius de normalització.

Sobre la possibilitat de ser investit amb els vots dels independentistes, Sánchez ha dit que "vivim en una democràcia parlamentària" i ha recordat que la presidenta del Congrés es va triar amb els vots del PDECat i els pressupostos actuals, amb els del PNB. És a dir, s'ha mostrat disposat a rebre aquests vots, però ha tornat a deixar clar que serà per "defensar la Constitució i la sobirania nacional".

El líder socialista ha considerat que la sentència "obre el debat de la qualitat de la democràcia" i ha explicat que abans de presentar la moció van esperar el posicionament del PP i de Mariano Rajoy, per donar-los l'oportunitat de "traduir en dimissions" la sentència, perquè n'assumissin la responsabilitat. "Es van desentendre, una vegada més, d'una sentència que els condemna de manera clara i elimina el terme suposat", ha considerat el líder socialista.

"Quina és la nostra responsabilitat?", s'ha preguntat Sánchez, que ha dit que la disjuntiva es pot resumir en dos camins: "no fer res", com, segons ell, ha triat Rajoy. La moció de censura és "una resposta ferma, serena i institucional" que té com a objectiu "recuperar la dignitat de la nostra democràcia" i per "recuperar les regnes del joc" vulnerades per un partit que ha anat a eleccions "dopat".

Susana Díaz: "Sé que ho farà pensant en el millor per Espanya"

Sobre la moció de censura proposada per Sánchez, la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, no ha volgut entrar a valorar-la i s'ha limitat dir: "Confio en la decisió que prengui el meu secretari general, que és a qui li correspon, i sé que ho farà pensant en el millor per Espanya i en la responsabilitat que sempre hem tingut els socialistes".

La presidenta andalusa ha aprofitat per lamentar que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no sortís de manera immediata per demanar perdó després de conèixer la sentència del cas Gürtel. "Que els ciutadans no hagin escoltat cap paraula del president dirigint-se a ells demanant disculpes del que han fet a Espanya, això ens ho hem de fer mirar tots", ha criticat.

Llegeix aquí la moció de censura contra Rajoy presentada pel PSOE
stats