Política 27/06/2018

El govern espanyol inisisteix a reformar el delicte de rebel·lió per "adaptar-lo a les noves situacions"

El president espanyol nega que tingui previst cedir la Seguretat Social al País Basc

Dani Sánchez Ugart / Núria Martínez
3 min

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, encara aquest dimecres la segona sessió de control al govern espanyol al Congrés de Diputats des que és president, amb preguntes, altre cop, sobre els seus presumptes pactes amb els independentistes, així com una d’Albert Rivera sobre els pressupostos i una altra de Gabriel Rufián sobre els drets civils a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la sessió de control, preguntada sobre l'actualització del delicte de rebel·lió, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha respost que volen reformar-lo per "adaptar-lo a les noves situacions i actors". Delgado ha assegurat que l'actualització del delicte de rebel·lió que proposava Sánchez com a cap de l'oposició és per fer un "debat tranquil comptant amb el màxim consens per defensar la Constitució". "El delicte de rebel·lió s'ha mantingut amb uns contorns d'alçament militar i amb un element de violència", apunta Delgado, que afegeix que poden aparèixer noves situacions. En aquest sentit, Delgado ha assegurat que "aposten per actualitzar els mecanismes de defensa de la Constitució".

Al seu torn, el republicà Gabriel Rufián ha considerat que els drets civils han quedat “dinamitats” per l’anterior executiu, i Sánchez ha afirmat que entre els seus plans hi ha derogar la 'llei mordassa'. La resposta, però, no ha satisfet Rufián, que li ha afirmat que té “180 diputats” amb els quals pot comptar per “millorar la vida de qualsevol ciutadà, visqui on visqui”, però l’ha avisat: “Amb trucades, dinars o promeses de càrrecs, aquest grup parlamentari s’oblidarà dels 9 segrestats a Estremera, Alcalá-Meco i Soto del Real: li recomano que canviï d’assessors”. Rufián també ha qualificat de ‘hooligans’ els ministres Meritxell Batet i Josep Borrell, i ha recomanat a Sánchez que deixi de parlar amb el PSC que “roba” l’alcaldia a Dolors Sabaté i que parli més amb ells.

Sánchez ha replicat que no són “ingenus” i que coneixen la importància d’ERC a la cambra i a Catalunya, i ha dit que no tenen intenció d’atiar el conflicte territorial per esgarrapar vots fora de Catalunya. Sánchez li ha demanat que retiri les apel·lacions als seus ministres, i li ha deixat anar que per ells “no serà” que no es recuperi el diàleg.

En la primera pregunta, el portaveu popular, Rafael Hernando, l’ha acusat d’estar “disposat a qualsevol cosa” per seguir “cargolat” a la cadira, i ha considerat: "Anirà a Europa sense credibilitat, dient que és on és amb el suport dels que hem intentat combatre”, en referència als independentistes. Sánchez li ha respost aleshores que liderin “l’oposició i no liderin la crispació”.

En la seva intervenció, Rivera li ha preguntat sobre si està disposat a cedir la gestió de la Seguretat Social al País Basc, com han publicat alguns mitjans en els últims dies, després de la reunió amb el lehendakari Iñigo Urkullu. El president espanyol l’ha acusat de “mentir” i ha assegurat que el què farà l’executiu és “resoldre el dèficit de la Seguretat Social” amb una política fiscal “progressista”. Quan Rivera, visiblement irritat, li ha preguntat fins a quatre vegades que respongui si “trencarà” la Seguretat Social, Sánchez li ha respost que “no” i ha afegit que l’única cosa que faran serà complir “amb l’Estatut de Gernika”.

Abans de la sessió de control, el president espanyol ha explicat a la cambra l’agenda amb la qual assistirà al Consell Europeu que se celebrarà aquest dijous i divendres a Brussel·les i que estarà molt centrada en la immigració.

stats