Política 31/05/2018

Sánchez defensa la plurinacionalitat i aposta per "bastir ponts" amb Torra

Llança un ultimàtum a Rajoy: si dimiteix, retirarà la moció

Dani Sánchez Ugart
5 min
Pedro Sánchez al Congrés, després d'una de les seves intervencions en el debat de la moció de censura contra Mariano Rajoy

MadridEl debat de la moció de censura plantejada per Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy ha arrencat aquest dijous al Congrés de Diputats, encara amb els dubtes de si el PSOE obtindrà la majoria suficient per fer fora de la Moncloa el president espanyol. El debat s'ha centrat, des de primera hora del matí, en la corrupció del PP, que ha motivat la presentació de la moció, i ha tingut un moment àlgid quan Sánchez ha proposat a Rajoy que dimiteixi durant el debat, per "acabar aquí" la moció, com a conseqüència de la sentència de la Gürtel. En el discurs, Sánchez ha abandonat els exabruptes contra Quim Torra, i ha apostat per obrir una nova etapa de diàleg amb Catalunya, admetent en seu parlamentària que dins de la nació espanyola "hi ha territoris que se senten també nació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy, mentrestant, ha tornat a protagonitzar un debat dur, que s'allunyava de qualsevol to de renúncia, i augurava la seva voluntat de mantenir-se com a cap de les files populars passi el que passi en la votació de demà, però que donava per fet a estones que la moció de censura tirarà endavant. "Jo seguiré sent espanyol", ha dit Rajoy després de la seva rèplica a Sánchez, en una sentència que ha sonat a comiat del càrrec de president. Rajoy ha rebutjat dimitir, i ha dit que "en democràcia, un dirigent polític només se'n va quan el fan fora els electors o quan el fa fora la cambra". El debat no és per a ell "ni dur ni desagradable", perquè està "complint" amb la seva "obligació" i explicant-se "davant dels espanyols", tot i així, ha admès obertament que "és evident" que Sánchez "pot aconseguir" una majoria per fer-lo fora.

Són necessaris com a mínim 176 vots perquè la moció tiri endavant, i de moment Sánchez necessita lligar els dels independentistes catalans i els del PNB, que ha reunit durant el debat el seu òrgan executiu, l'Euzkadi Buru Batzar, per determinar la posició en la votació que tindrà lloc demà. "Els vots de les forces independentistes són tan legítims com els seus", li ha dit Sánchez a Rajoy.

Catalunya i corrupció, les claus

Sánchez ha justificat la necessitat de fer fora Rajoy per la corrupció del PP, i ha dictaminat el "final del temps polític" de Rajoy, que "ja s'ha acabat", encara que el president espanyol "s'empenyi" a no admetre-ho. Sánchez s'ha mostrat optimista sobre les seves opcions, i ha afirmat que Espanya està "a punt, a punt" de girar full del "temps passat" que representa Rajoy. El candidat ha acusat el president espanyol d'acudir "a les urnes amb dopatge" pel finançament il·legal del seu partit, i ha recordat que ell va abandonar l'escó per no votar la seva investidura perquè "Espanya no se la podia permetre" i ha afirmat que no hi ha "inestabilitat més gran que la corrupció".

El candidat ha defensat un programa de govern en el qual perseguirà el diàleg amb tots els governs autonòmics, i en particular amb el català, i ha desterrat les desqualificacions al president de la Generalitat, Quim Torra, després de les últimes setmanes d'exabruptes. Els partits independentistes havien dit que estarien molt atents al discurs de Sánchez, i el to conciliador anava dirigit a ells. En canvi, Rajoy sí que ha citat les frases del candidat titllant de "racista" i "xenòfob" Torra i ha asseverat que "mai el president del govern espanyol ha fet afirmacions així". Aleshores ha qüestionat Sánchez: "Creu que amb aquests antecedents pot aconseguir alguna cosa o algú el pot prendre seriosament?"

Rajoy li ha retret també la seva falta de credibilitat i de projecte per a Espanya, perquè segons ell Sánchez no té projecte sinó que està instal·lat en l'"ambigüitat tàctica", i ha censurat els companys de viatge independentistes de la moció: "Amb qui haurà de tractar la situació a Catalunya? Amb vostès i els socis o seran els socis qui la tractin amb vostès? Percep l'aroma de l'absurd?", ha preguntat. I ha entrat a la concreció sobre Catalunya quan li ha preguntat directament a Sánchez si demanarà a la fiscalia que retiri els càrrecs contra els processats per l'1-O al Suprem, si assumirà els postulats de Quim Torra o si defensarà el dret a l'autodeterminació.

La resposta de Sánchez ha estat retreure-li el recurs contra l'Estatut de Catalunya, que ha obert un "problema polític que cal resoldre" i això no es fa "amagant-se darrere dels Tribunals i les togues". Sánchez ha titllat d'estratègia "suïcida" la confrontació territorial que va brandar el PP per treure rèdits electorals: "Vostè pateix i és víctima de la seva estratègia, però a la vegada és el seu gran escut per mantenir-se a la presidència. I nosaltres tenim la gran oportunitat de resoldre el nus gordià que ha fet vostè, que ha convertit la confrontació territorial en l'única causa per quedar-se al poder". El discurs "espanyolista i nacionalista" de Rajoy, ha dit el candidat, és "més nociu per defensar la integritat territorial d'Espanya".

Respectarà els pressupostos

El discurs de Sánchez ha sigut de retret la major part del temps, a l'inici, i això li ha valgut les crítiques de Rajoy, que ha considerat que aquest paper li corresponia al proposant de la moció, José Luis Ábalos, del PSOE, i que ell hauria d'haver defensat el seu programa. El discurs de Sánchez també havia de servir com un d'investidura, i en el capítol de les propostes, el candidat ha asseverat que la seva proposta passa per un govern "socialista, paritari, europeista i garant de l'estabilitat pressupostària i econòmica, i que farà complir la Constitució" amb "diàleg amb totes les forces de la cambra i tots els governs autonòmics", en un gest de diàleg cap als independentistes, els vots dels quals són necessaris, juntament amb els del PNB, perquè tiri endavant la moció.

Sánchez s'ha compromès en diverses ocasions a complir amb l'estabilitat econòmica, i ha anunciat que mantindrà els pressupostos de l'Estat aprovats en aquesta cambra, un gest que ha aixecat les crítiques sorolloses del PP, i que va dirigit a convèncer el PNB que li atorgui el seu suport. El moviment anava destinat a seduir els nacionalistes bascos, que reben les pressions contràries, per part del PP, que amenaça de retirar el seu suport als comptes autonòmics.

Rajoy ha burxat en la voluntat de Sánchez d'assumir el seu pressupost, i l'ha emmarcat en la intenció de Sánchez d'aconseguir el poder "amb qui sigui i com sigui". "Per què ho fan? Algun dels suports li ha dit que mantingui els pressupostos? Ja ho veig...", ha dit en referència al PNB, en un altre dels moments en els quals ha donat per feta la victòria de Sánchez, que depèn, justament, dels vots dels 'jeltzales', que decidiran aquesta tarda.

"Xantatge a la cambra"

El president espanyol ha insistit que Sánchez està sotmetent la cambra a un "xantatge" i ha acusat el candidat de no tenir "cap respecte a la cambra" perquè, segons ell, ha mentit en el seu relat de la sentència del cas Gürtel que, segons manté, no condemna el PP, sinó que només estableix una responsabilitat civil. Rajoy ha burxat en els casos de corrupció del PSOE, per defensar la falta de legitimitat del candidat per demanar la moció per un cas com el Gürtel.

stats