ENTREVISTA
Política 22/10/2019

David i Clara: “No hem tingut vincles amb Torra ni abans ni després de les detencions”

Entrevista a dos membres del CDR de Sabadell i encausats del 23-S

Xavi Tedó
3 min
David i Clara: “No hem tingut vincles amb Torra  ni abans ni després de les detencions”

BarcelonaAra fa un mes, la matinada del 23 de setembre, la Guàrdia Civil esbotzava la porta del pis de Sabadell on viuen el David Budria i la Clara amb la seva filla. Ells van ser dos dels nou detinguts aquell dia en una operació contra els CDR, però van quedar en llibertat amb càrrecs poc després.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Estan acusats de pertànyer a una organització terrorista, però són al carrer. No és una contradicció?

David: A les sis del matí som terroristes i a les sis de la tarda ens deixen en llibertat amb càrrecs. No s’entén. És fruit del muntatge.

Els empresonats estan en règim d’interns d’especial seguiment i dos d’ells en aïllament. Per què aquestes mesures?

D.: No ens expliquem que hi hagi dues persones aïllades, s’estan vulnerant drets.

¿Són les dues persones que van confessar que volien “fer soroll” després de la sentència?

D.: No sabem si són les persones que ho van declarar. Són les que no van tenir accés a l’advocat que volien i no sabem què van declarar. De fet, un d’ells assegura que té llacunes en la seva declaració.

¿Com esperen el dia que els vinguin a buscar per anar a declarar davant del jutge?

Clara: M’espero el pitjor, però espero que vinguin amb una citació judicial o simplement trucant a la porta. Vius amb aquesta angoixa.

¿Formaven part d’algun grup amb els altres arrestats?

D.: Coneixia especialment l’Edu perquè està encausat amb mi en la causa dels nou de Lledoners. Amb els altres ens coneixem de les mobilitzacions, però en cap cas formàvem part d’un grup organitzat.

Tots són de la mateixa zona geogràfica.

D.: Són cares conegudes que participen en les mobilitzacions, són part activa del teixit social comarcal.

¿Creuen que l’operació volia acabar amb els CDR més actius?

D.: Evidentment els CDR de Sabadell són molt actius i si fas moltes coses la gent surt molt al carrer.

Es consideren caps de turc?

C.: Això és una loteria. Avui ens ha tocat a nosaltres i demà pot ser una altra companya.

L’operació policial es va anomenar Judes. ¿Creuen que hi ha hagut infiltrats?

D.: No donem validesa a cap de les coses que han sortit a la premsa. Bàsicament perquè el cas està sota secret de sumari i, si es respecta , el que diu la premsa només poden ser invencions. No els hi podem donar més credibilitat.

¿Creuen que aquesta operació policial a les portes de la sentència tenia algun objectiu més enllà de les mateixes detencions?

D.: Intenten aturar els moviments socials amb la repressió, però no s’adonen que com més repressió, més surt la gent al carrer i més ganes de combatre i lluitar té.

Com valoren les protestes de l’última setmana?

D.: Molt positivament. Totes les accions que siguin per reivindicar drets em sembla que s’han de fer dia sí dia també.

Les mobilitzacions han tingut epidosis d’aldarulls violents que s’han saldat amb més de 200 detencions i una trentena d’empresonats.

D.: Tot el suport i l’escalf a les detingudes perquè totes som preses polítiques. Ja no som 16 preses polítiques, ara en som una cinquantena.

¿JxCat i ERC només consideren presos polítics els dirigents independentistes jutjats al Suprem?

C.: La CUP, com sempre, hi és perquè és al carrer, però els altres ni hi són ni se’ls espera. Els nostres companys són a la presó per les seves idees.

D.: Això és una lluita de classes. Ara els partits ho volen emmascarar en un altre context. JxCat, l’antiga CiU, i ERC, que de republicana i d’esquerres cada cop en té menys, no s’han pronunciat i consideren que hi ha presos de primera i de segona. Tots són a la presó per defensar l’autodeterminació del seu país. Cap membre del Govern, però, s’ha posat en contacte amb nosaltres.

¿Creieu contradictori que d’una banda el president de la Generalitat, Quim Torra, cridi a la mobilització i de l’altra els Mossos actuïn com ho estan fent?

D.: És curiós que el Govern inciti la gent a sortir al carrer i després els Mossos reprimeixin les mobilitzacions, però això no és nou, ha passat sempre. La Brimo es va crear per reprimir, aquesta és la seva funció. A mi no em cal que un polític em digui si he de sortir o no al carrer. Com a ciutadà, com a poble organitzat, sortim al carrer quan volem.

Alguns informacions sobre la investigació que us afecta parlen de vincles entre el president Torra i els CDR. Són certs?

D.: No hem tingut vincles amb Torra ni abans ni després d’aquestes detencions.

¿Els CDR han pres el protagonisme al Tsunami en les últimes mobilitzacions?

D: Els CDR mai han desaparegut. Van tenir moments més baixos, amb menys trascendència política, però ara han tornat més forts que mai. Els CDR mai havien marxat.

stats