Política 21/05/2019

David Fernàndez desembarca a Vic per sumar-se a la crida a acabar amb 40 anys de governs de CiU

La CUP advoca per un pacte amb ERC per aconseguir el primer govern d'esquerres a la capital d'Osona

Xavi Tedó
2 min
David Fernàndez desembarca a Vic per unir-se a la crida a trencar l’hegemonia convergent

VicSi l’actual alcaldessa de Vic, Anna Erra, revalida la victòria el 26-M, la formació hereva de CiU haurà governat 40 anys a la capital d’Osona. O sigui, des de les primeres eleccions democràtiques fins ara. ERC, que va obtenir 5 regidors als últims comicis, i la CUP, que en va assolir 4, enfront dels 9 de CiU, s’han conjurat per evitar-ho i fer possible el primer govern d’esquerres amb un pacte que tothom dona per fet –si els números quadren– entre les dues formacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’exdiputat de la CUP David Fernàndez s'ha sumat a la crida per trencar l’hegemonia convergent en l’acte central dels cupaires, que ha tingut lloc a l’Orfeó Vigatà davant més de 300 persones que han fet que la sala quedés petita. L'activista, que ja ha participat en una dotzena d'actes de la CUP des de la precampanya, ha posat el seu gra de sorra remarcant el paper de la formació anticapitalista en la lluita contra la corrupció. "La CUP és una muralla humana contra la corrupció i hem vingut a fer-li la vida impossible a la corrupció a Vic, Reus, Tarragona o Barcelona", ha subratllat. En una intervenció molt breu, Fernàndez ha deixat clar: "Estaríem en un lloc molt pitjor si la CUP no hagués entrat a l'Ajuntament el 2007, on el nepotisme o l'amiguisme han estat una constant".

L'alcaldable per Vic, Joan Coma, ha afirmat que fa quatre anys van rebutjar un quadripartit d'esquerres amb el PSC i ICV i que no es van equivocar perquè "al final aquests dos partits han acabat fent de crossa de CiU". "Hi ha dues persones que ja sabem a qui votaran, Marta Pascal i el bisbe, i nosaltres som l'alternativa", ha remarcat abans de sentenciar: "Ara volem l'alcaldia".

Coma ha iniciat la seva intervenció ensenyant una samarreta d'Arran per mostrar el seu suport al jove d'aquesta organització que va ser amenaçat per l'aleshores líder de la PxC, Josep Anglada, que ahir va ser exclòs de les municipals com a alcaldable de SOMI per aquest fet per la Junta Electoral. En aquest sentit, ha denunciat que el govern municipal convidés Anglada a totes les reunions. "Ho feien perquè sabien que així els nostres regidors no hi assistirien i així no tindrien oposició", ha denunciat enmig de forts aplaudiments.

L'alcaldessa inhabilitada i cap de llista per Berga, Montserrat Venturós, ha lamentat el paternalisme de CiU recordant que l'anterior govern li va dir "Et donem un any" quan els cupaires van desembarcar a l'Ajuntament ara fa quatre anys. "Com va fer Marta Ferrussola quan va guanyar Pasqual Maragall i el dirigent socialista va entrar a la Generalitat", ha recordat Venturós. L'alcaldable, que va cedir la vara després de ser inhabilitada per no haver despenjat l'estelada de l'Ajuntament en diferents conteses electorals, ha reclamat que la desobediència civil institucional s'imposi. "S'han rigut de la desobediència, però ens cal ser més per teixir una xarxa desobedient per aconseguir la ruptura amb el règim del 78", ha destacat.

stats