DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 15/09/2014

Mas insinua unes eleccions anticipades si el 9-N no es pot votar "amb garanties democràtiques"

El president insisteix en crida a la unitat sobiranista en l'obertura del debat de política general

O. March / R. Mateos
2 min
Artur Mas, president de la Generalitat, en el discurs del debat de política general / PERE VIRGILI

BarcelonaNova crida a la unitat del president de la Generalitat, Artur Mas, en el discurs que ha obert el debat de política general al Parlament de Catalunya. En una intervenció que ha evitat les polèmiques sorgides els últims dies al front sobiranista, Mas ha optat per fer una apologia del consens. "Tots sabem que el consens, sobretot el polític, és com una figura de porcellana fina que cal saber cuidar amb delicadesa i maneres suaus", ha indicat el líder de CiU, que ha assenyalat que tot el bloc favorable al 9-N "és igualment i directament responsable" de mantenir la unitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Confio que el 9 de novembre es podrà votar amb plenes garanties democràtiques; i que, per tant, el resultat podrà ser llegit amb nitidesa i democràticament acceptat per tothom. A finals d'aquest any arribarem a la meitat de l'actual legislatura, i si es pot m'agradaria acabar-la quan toca, a finals de l'any 2016. Si es pot, i a mi m'agradaria que es pogués, per això vull compartir-ho amb vostès", ha apuntat el president. "Tot i que està sobretot a les meves mans, no només està a les meves mans", ha afegit. "Perquè pugui ser així, s'ha de poder votar el 9-N i amb plenes garanties democràtiques", ha sentenciat.

"Votar el 9-N amb garanties democràtiques també és bo per a Espanya. Significaria que Espanya enterra definitivament la vella Espanya per redescobrir-se tal com és realment: plurinacional. De cop, Espanya apareixeria com un país d'alta qualitat democràtica, tolerant, capaç d'escoltar i de resoldre democràticament allò que és sobretot un repte democràtic. Quants espanyols no voldrien un Estat així? Auguro que en aquestes condicions la negociació post 9-N seria molt més serena, constructiva i positiva", ha assenyalat Mas en un nou intent de demanar a Madrid que permeti la consulta. De moment, però, el govern espanyol es manté immòbil.

"Aquest Parlament es va constituir després de les eleccions del 25 de novembre de 2012 amb una àmplia majoria a favor de l'exercici del dret a decidir i amb un mandat clar del poble de Catalunya. Estem complint aquell mandat. El que estem fent no respon a cap dèria ni a la bogeria d'uns pocs, sinó a la voluntat de molts expressada allà on té més valor: a les urnes", ha afegit el president.

"Un abans i un després"

En l'obertura del seu discurs, el líder de CiU ha apuntat que el tram final del 2014 "marcarà un abans i un després en la història de Catalunya". "Espero que sigui a fi de bé", ha apuntat Mas, que ha situat la celebració del Tricentenari del 1714, el centenari de la Mancomunitat i el referèndum escocès com a motius que encara afegeixen més transcendència a la consulta sobre el futur polític del país prevista per al 9-N.

stats