Política 10/09/2020

La Diada més difícil d’una ANC que reivindica el dret a manifestació

L’entitat prepara una mobilització adaptada a les mesures sanitàries

Mireia Esteve
3 min
Voluntàries de l’Assemblea ahir en una paradeta de l’entitat a Badalona.

BarcelonaEl cel amenaçava pluja i dubtaven si muntar la parada que des de mitjans d’agost obrien dos cops per setmana. A mitja tarda, però, les voluntàries de l’ANC de Badalona van veure com els núvols es dissipaven, així que podrien aprofitar la vigília de la Diada per posar a la venda les samarretes, les mascaretes i tot el marxandatge de l’Assemblea. “Aquest any n’hem venut moltes menys”, explicava en una conversa amb l’ARA la coordinadora de l’Assemblea a Badalona, Caterina Teixidó. I és que l’Onze de Setembre d’aquest 2020 serà el més atípic i també el més difícil per a una ANC que estava acostumada a preparar mobilitzacions massives i que aquest any ho ha hagut de fer al revés: limitar l’aforament per adaptar-se a la situació sanitària i evitar imatges de places i carrers amb riuades de gent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan al juliol els contagis anaven a l’alça, el risc de rebrot creixia dia rere dia i planava l’amenaça d’un nou confinament domiciliari, a l’ANC també hi havia el dubte de si es podria fer la mobilització presencial descentralitzada que havien començat a dissenyar. “Hem tingut moments de tot”, admet el responsable de comunicació de l’Assemblea, Adrià Alsina. Com en bona part de les assemblees territorials, on hi ha hagut el debat sobre si sortir al carrer en plena crisi sanitària era convenient o no. “Cada dia ens ho plantejàvem”, reconeix Teixidó. A Tiana, per exemple, el debat també va ser intens i la seva coordinadora, Marcel·la Fort, explica que van donar llibertat a tots els membres de l’entitat per participar o no en els actes.

Durant tot l’estiu les reunions del secretariat s’han intensificat per analitzar la situació i prendre una decisió, tot i que la tesi generalitzada era sortir al carrer per novè any consecutiu. I així ha sigut. Al mes d’agost l’Assemblea es va conjurar per organitzar una mobilització amb totes les garanties sanitàries i que no tindria per objectiu batre rècords de participació sinó sortir al carrer per reclamar un estat propi, però sobretot, per reivindicar el dret a manifestació amb totes les mesures sanitàries.

El pes de les territorials

“Em sembla que preferia muntar autobusos”, comentava fa uns dies fent broma un dels voluntaris de l’ANC de Vilafranca del Penedès a Ester Güell, coordinadora de l’entitat en aquest municipi. A la capital de l’Alt Penedès des de finals de juliol que treballen per organitzar l’acte de la Diada, que finalment faran davant dels jutjats després de canviar d’ubicació per qüestions de seguretat sanitària. El de Vilafranca és un del centenar de punts on l’Assemblea té preparades concentracions davant (o no) d’edificis estatals per reclamar les eines d’un estat propi. La implicació de les assemblees territorials ha sigut clau per a la mobilització d’aquesta Diada, perquè són les que han hagut de portar el pes dels actes, a diferència dels altres anys, quan l’epicentre de la mobilització era Barcelona.

“Al principi anàvem més al ralentí, però després ens hem anat animant i hem fet crides perquè la gent s’hi inscrigui”, diu Teixidó, que recorda que, tot i que l’aforament a Badalona és de 1.000 persones, fins ahir hi havia 300 inscrits. En aquesta ciutat la concentració serà lineal. I com a Vilafranca, també van haver de canviar d’ubicació per complir les mesures sanitàries. L’acte es farà davant l’estació de Renfe i perfilarà la via del tren. Molta gent gran els ha comentat que aquest any es quedaran a casa per seguretat.

De fet, la pandèmia ha fet que no tot el conjunt de l’Assemblea veiés amb bons ulls sortir al carrer aquesta Diada. Al Berguedà, després que diferents veus mostressin els seus dubtes sobre si mantenir l’acte davant les previsions sanitàries, es va sotmetre a votació si suspendre’l o no i el 80% dels inscrits van optar pel sí. Ara bé, no s’han volgut quedar amb els braços plegats i han organitzat una acció de protesta “sense públic”, explica Miquel Sabata, de l’ANC de Berga. Davant la seu d’Hisenda instal·laran cadires buides per fer una foto i penjar-la a les xarxes socials.

El vicepresident de l’entitat, David Fernàndez, admet que ha sigut la Diada més complexa d’organitzar “pel context polític i sanitari”. Recorda, precisament, la pressió que han rebut per part d’experts sanitaris per anul·lar la manifestació. A més, aquesta serà la primera Diada en què no participarà cap membre del Govern. Malgrat tot, Fernàndez considera que era important no renunciar al dret a manifestació per continuar enviant el missatge polític de l’ANC des del carrer.

stats