REDEFINICIÓ DINS L’ESPAI SOBIRANISTA
Política 21/07/2018

Dos anys de camí tortuós

Recorregut pels obstacles que ha hagut de superar el PDECat

Ot Serra
3 min
Dos anys de camí tortuós

BarcelonaUn congrés fundacional que no va acabar de resoldre el canvi d’imatge de CDC va ser el primer dels obstacles que va haver de superar el partit fins ara liderat per Marta Pascal, esquitxat pel cas Palau. L’adeu d’Artur Mas i el distanciament de Carles Puigdemont obliguen el PDECat a repensar-se.

Govern a mida de Puigdemont

A dos mesos del referèndum, Carles Puigdemont remodela el Govern després del cessament de Jordi Baiget i les dimissions de Neus Munté, Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Joan Vidal, tots del PDECat. Se’l fa a mida per a l’1-O.

Els fets d’octubre

El referèndum i la declaració d’independència obren discrepàncies internes dins del PDECat, entre els partidaris de convocar eleccions autonòmiques per evitar el 155 (l’opció d’Artur Mas) i els que reclamaven la DUI.

Crida Nacional per la República

L’aposta de Puigdemont cristal·litza en la Crida Nacional per la República, una plataforma que va més enllà de JxCat. El PDECat ha aprovat la seva inclusió dins l’espai i ha acabat tombant Pascal, que s’aparta de la direcció.

Congrés fundacional del PDECat

Marta Pascal acaba encapçalant un partit que arribava al seu naixement dividit entre famílies. El nom s’escull al congrés fundacional, el 10 de juliol del 2016, després que la direcció fes dues propostes rebutjades per les bases.

Germà Gordó deixa el PDECat

Després de la imputació del TSJC pel 3%, Germà Gordó deixa JxSí al Parlament i al juny marxa del PDECat. En un inici, rep el suport d’Artur Mas. L’exconseller de Justícia acaba fundant un nou partit: Convergents.

La moció de censura a l’Estat

El PDECat acaba donant suport a la moció de censura de Pedro Sánchez a l’Estat, per bé que Puigdemont, d’entrada, pensa en l’abstenció. Pascal acaba sent una figura clau perquè la caiguda de Rajoy sigui una realitat.

La llista del president

Acceptades les eleccions imposades per Mariano Rajoy per al 21-D, Puigdemont impulsa JxCat davant l’auge d’ERC i la caiguda del PDECat a les enquestes. El paper de Pascal i el seu partit es dilueix pel protagonisme del president.

El nom del partit, prohibit

El 7 de setembre del 2016 el Registre de Partits prohibeix el nom Partit Demòcrata Català per la semblança amb Demòcrates de Catalunya, el partit independentista escindit d’Unió Democràtica liderat per Antoni Castellà.

Puigdemont tria Quim Torra

Després de no poder investir ni Puigdemont, ni Jordi Sànchez, ni Jordi Turull, el pla D a president de la Generalitat per evitar eleccions és Quim Torra, un perfil independent del PDECat i del nucli de l’expresident a l’exili.

Artur Mas dimiteix del PDECat

Mas deixa la presidència del PDECat el gener del 2018 a les portes de la sentència del cas Palau. Demana a Puigdemont unitat entre JxCat i el PDECat i es fan evidents les diferències entre el partit i la llista del president.

Incompatibilitat de càrrecs

El 23 de gener del 2017 Lluís Guinó, Montse Candini, Albert Batet i Elsa Artadi deixen la cúpula del PDECat per incompatibilitat de càrrecs públics i de partit, després de l’intent de fer excepcions que va aixecar crítiques internes.

Millet assenyala CDC

El 8 de març del 2017 Fèlix Millet i Jordi Montull confessen el finançament il·legal de CDC en el cas Palau i posen el llast del passat sobre el PDECat. S’obre una divisió amb ERC per l’acusació del Govern al consorci del Palau.

Condemna de CDC

6,6 són els milions d’euros que l’Audiència de Barcelona obliga Convergència a retornar per finançament il·legal. La sentència del cas Palau també condemna a 4 anys i mig de presó l’extresorer Daniel Osàcar.

stats