Política 02/02/2015

Duran, sobre ERC: "No és lleial. Això no és un soci"

El líder d'Unió acusa ERC d'actuar de forma "deslleial" quan força la compareixença del president de la Generalitat a la comissió d'investigació del cas Pujol

Ara
2 min
El cap de files d’Unió, Josep A. Duran i Lleida, és aquests dies de viatge a Xile.

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha carregat aquest dilluns contra ERC per haver actuat amb "deslleialtat" forçant la compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, a la comissió d'investigació del cas Pujol: "Portar el president a la comissió d'investigació és legítim, però no és lleial. Això no és un soci". En una entrevista a RAC1, no ha amagat que no es "refia" d'ERC, que ha recordat que és corresponsable de les polítiques del tripartit. Això sí, just a continuació ha considerat que no és especialment crític amb els republicans, que ho podria ser més: "Contra ERC som germanetes de la caritat. Podríem dir moltes coses més".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I ha admès el seu escepticisme sobre la possibilitat que CiU acordi un full de ruta amb els republicans, de manera que circumscriu l'acord exclusivament en la data de les eleccions, que dóna per fet que es faran el 27-S, tal com s'hi va comprometre el president Artur Mas.

"Per coherència, si un dia el meu partit porta un programa que inclou la independència, una posició que no és la meva, jo no m'hi podré trobar còmode. No em trobaran enfront. Ja sé què hauré de fer: no presentar-me contra el meu partit". L'avís, velat el llançava Duran davant l'eventual inclusió de la independència en el programa electoral de CiU de cara al 27 de setembre. Venia a dir així que no farà competència electoral a una CiU que assumeixi eventualment la plena sobirania. Això sí, també ha dit que els esdeveniments han fet variar els seu "pla vital" de retirada de la política, que "queda aparcada".

Ha recordat a Convergència que ell no s'ha mogut de la defensa estricta del programa electoral, és a dir, el "dret a decidir", i no la independència, que no figurava entre els compromisos de la federació. Ha defensat una vegada més el projecte confederal d'Unió i ha reivindicat la seva "coherència" amb aquest projecte tot lamentant que per això l'acusin de ser una pedra a la sabata del procés sobiranista: "Estic tip que m'assenyalin com la pedra de l'independentisme".

Vidal, "poc seriós"

Pel cap de files de CiU a Madrid és "poc seriós" que el jutge Santiago Vidal hagi elaborat una proposta de Constitució catalana en paral·lel a l'exercici com a jutge. "Normalment els jutges no han de fer política, i fer una Constitució independentista és fer política", ha opinat Duran, que encara ha afegit que "en un país seriós i democràtic no s'acostuma a veure això en els jutges".

Duran ha considerat que el PP no té projecte per Catalunya, i que en qualsevol cas, "no es mourà res" abans de les eleccions espanyoles d'aquest 2015.

stats