Política 12/12/2012

CiU alerta que la "llengua no és negociable" i ERC adverteix que els catalans "no acatarem"

El PSC titlla la reforma educativa d'"agressió intolerable" i ICV acusa el ministre Wert d'impulsar l'"adoctrinament ideològic". Ofensiva dels partits catalans al Congrés contra la reforma que amenaça la immersió lingüística

Joan Faus
2 min
Wert respon als partits catalans al Congrés / EFE

MadridOfensiva dels partits polítics catalans al Congrés de Diputats contra la reforma educativa que prepara el ministre José Ignacio Wert. Durant la sessió d'aquest dimecres a la cambra baixa, els portaveus dels diferents grups han criticat amb duresa els plans del ministre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit que des del 1978 el català "no s'havia menyspreat tant" i que mai un govern espanyol havia impulsat una "ofensiva" contra la llengua com aquesta. Ha insistit, a més, que la "llengua no és negociable" perquè "és el nervi principal de la nostra convicció de nació".

En un to més dur s'ha expressat el portaveu d'ERC, Alfred Bosch. Ha dit en català "no serem moguts". "No acatarem. Posaran un guàrdia civil a cada aula? No aconseguiran trencar-nos per llengua i origen, han xocat amb un gegant amb una nació decidida a defensar els seus fills. Deixi'ns una mica en pau i ni se li acudeixi tocar els nostres fills, que parlen el doble de llengües que els presidents del govern espanyol", ha afirmat. El diputat, a més, ha defensat un model educatiu d'"èxit" i s'ha preguntat "en quin asteroide resideixen vostès".

Per la seva banda, el líder del PSC a la cambra, Francesc Vallès, ha titllat la reforma d'una "agressió intolerable" i ha lamentat que s'hagi creat "un problema on no n'hi havia cap", hagi "obert la caixa dels trons" i "utilitzat la llengua per a la confrontació". "Es trobarà amb l'oposició de tot un poble; si no rectifica hi haurà un conflicte molt dur i llarg. Vagin-se abans que el mal sigui irreparable", ha afirmat.

També s'ha expressat Joan Coscubiela, d'ICV, que ha denunciat l'existència d'un "govern talibà que imposa la idea d'una Espanya unida, catòlica i elitista", i ha acusat Wert d'impulsar l'"adoctrinament ideològic".

stats