POLÍTICA
Política 22/02/2012

El PP veta la presència d'ERC a la comissió de secrets oficials

Els seus vots són necessaris per assolir les 3/5 parts de la cambra

Acn
2 min

BarcelonaEl PP vetarà aquest dijous la presència del cap de files d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, a la comissió de secrets oficials del Congrés dels Diputats, segons ha confirmat el seu portaveu, Alfonso Alonso. Els populars no votaran Bosch com un dels set membres de la comissió, fet que impossibilita que assoleixi el suport de les 3/5 parts necessàries, com sí que obtindran els representants de la resta de grups parlamentaris. Fonts del PP atribueixen la decisió a la proximitat que els republicans han establert amb Amaiur dins del grup mixt i adverteixen que si la formació no presenta un altre candidat –assenyalen Uxue Barkos com a possibilitat– es quedarà sense representant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La comissió de secrets oficials controla l'ús dels fons reservats, analitza informes secrets i rep a porta tancada el director del CNI i els ministres de Defensa, Interior i Exteriors. Aquests portaveus han de ser elegits amb el suport de 3/5 parts del ple del Congrés, i això es quantifica aproximadament en 210 vots –si hi assisteixen tots els diputats, tenint en compte que la cortesia parlamentària exigia fins ara que els membres fossin elegits per unanimitat.

Al grup mixt li pertoca, com a la resta de grups, un representant. En aquesta legislatura, però, està format per set diputats d'Amaiur, tres d'ERC i vuit diputats més de la resta de formacions parlamentàries. En aquesta ocasió, el PP ha anunciat que no votarà Alfred Bosch com a membre de la comissió si el grup mixt el designa finalment i sense els vots dels populars Bosch no podrà assolir les 3/5 parts dels diputats necessàries.

La decisió ha provocat la reacció dels republicans, que recorden que la seva és una formació amb més de 80 anys d'història al Congrés i que té tanta legitimitat democràtica com qualsevol altra. De fet, afirmen que cap representant del PP els ha comunicat oficialment que no els votaran.

stats