Política 10/05/2018

ERC confirma que Capella i Jordà seran conselleres del nou Govern

“Ara es requereix que posin aquests coneixements al servei de construir la República”, diu Tardà

Ara
2 min
El conseller Carles Mundó i Ester Capella en un acte de campanya d'ERC aquest dilluns.

MadridEl portaveu d'ERC al Congrés de Diputats, Joan Tardà, ha confirmat avui que les diputades a la cambra baixa espanyola, Teresa Jordà i Ester Capella, seran conselleres del nou Govern. "Són persones que han demostrat la seva gran qualitat humana i els seus dots com a diputades, però ara es requereix que els seus coneixements els posin al servei de la construcció de la República", ha afirmat el diputat d'ERC. Capella serà la nova consellera de Justícia en substitució de Carles Mundó –que va abandonar la vida política–, mentre que Jordà serà la titular d'Agricultura i rellevarà Meritxell Serret, exiliada a Brussel·les des de finals d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tardà ha reconegut que no sap qui serà el candidat que nomenarà Carles Puigdemont per ser el nou president de la Generalitat. "No en tinc ni la més remota idea", ha admès, després de remarcar que "ERC votarà l'home o la dona que designi Junts per Catalunya". També ha assenyalat que no sap quan tindrà lloc el debat d’investidura. "No ho sé, nosaltres som el comando de Madrid, cívic, pacífic i democràtic", ha dit per aclarir que no disposa informació sobre els plans que s'estan dissenyant des de Catalunya i Berlín.

Un Govern abans que un president

El futur president de la Generalitat –el nom de Quim Torra és el que sona amb més força, però serà Carles Puigdemont qui farà públic el candidat– ja es trobarà el Govern definit un cop assumeixi el càrrec. Li passarà, de fet, com a Carles Puigdemont, que el 2016 no va intervenir en la formació del Govern. Més enllà de Capella i Jordà, ERC també es reserva les conselleries d'Economia, que ocuparà Pere Aragonès (probablement, també farà de vicepresident), d'Ensenyament, reservada per a Josep Bargalló a petició expressa de la sectorial d'educació del partit, de Salut, que semblava destinada per a David Elvira, el director general del CatSalut, però en la qual també sona el líder d'Avancem, Joan Ignasi Elena. Els republicans també dirigiran les conselleries d'Afers Socials i d'Exteriors i el partit no és partidari de nomenar cap de les persones amb causes judicials pendents. Tot i això, fonts del partit reconeixen que han valorat aquest escenari –entre d'altres– per homenatjar-los simbòlicament.

Pel que fa a JxCat, a més de la presidència del Govern, ocuparà sis conselleries més. I, en aquest cas i encara que siguin simbòlics –seran suspesos un cop el Tribunal Suprem consideri ferms els processaments– sí que s'espera que hi hagi diversos consellers que repeteixin. Jordi Turull, a presidència, i Josep Rull, a Territori, són els que més probablement repetiran, però també ho podria fer Lluís Puig a Cultura. Tots ells hauran de ser rellevats forçosament al cap de poc temps.

En substitució de Turull, Elsa Artadi és qui més número té per ser la pròxima consellera de Presidència, tot i que també podria ocupar la cartera d'Empresa. A Territori, Damià Calvet, un dels estrets col·laboradors de Rull, podria ser qui li agafés el testimoni. Pel que fa a Puig, Laura Borràs és la persona escollida per substituir-lo a Cultura. JxCat també dirigirà les conselleries d'Interior, amb Miquel Buch al capdavant, i de Governació, on sonen els noms d'Albert Batet i de Jordi Puigneró.

stats