POLÍTICA
Política 16/01/2013

ERC, ICV i els catalanistes del PSC insten Navarro a perdre la por al dret a decidir

El corrent crític del PSC Avancem congrega més de 200 persones a Barcelona en un acte amb representants d'ERC i ICV per empènyer cap a la creació d'un espai conjunt de l'esquerra nacional capaç de ser hegemònica a Catalunya

M.colomer
2 min
Eduard López (ERC) i Pere Navarro, aquest dimecres al teatre del Raval

Barcelona"L'esquerra no pot fer el discurs de la por. La gent té il·lusió en què les coses poden canviar, i l'esquerra no pot fer un discurs defensiu, de la por al canvi, no pot fer un discurs a la por del conflicte democràtic". Amb aquestes paraules, el vicesecretari general d'ERC, Eduard López, ha instat el PSC a apostar sense complexos pel dret a decidir en un acte organitzat per Avancem, corrent crític dels socialistes catalans integrants pel sector més catalanista. López alertava així de la impossibilitat de construir un espai comú de l'esquerra nacional catalana mentre existeixi una "esquerra conservadora" que faci "el joc als sectors més conservadors i retrògrads de la dreta catalana que volen boicotejar el procés" d'autodeterminació i a la vegada desconstruir l'estat del benestar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sens dubte, la de López ha estat la intervenció més crítica amb el paper del PSC en el debat nacional, i ha evidenciat la distància amb els antics socis del tripartit. Però no s'ha quedat sol, en absolut. Els organitzadors de l'acte, Avancem, en la seva intervenció, encarregada a Fabián Mohedano, han carregat contra "els partits d'aparell", "les cúpules envellides" i a més, ha pressionat la direcció de Pere Navarro -present a l'acte- perquè es comprometi sense embuts amb l'autodeterminació. "L'estiu passat, Avancem va proposar que el punt de partida d'una aliança de progrés havia de ser la garantia del dret a decidir. Avui és una fórmula d'ampli consens. Pere -Navarro-, Eduard -López-, Joan -Herrera-, Joan Josep -Nuet-, no malbaratem el somni de la majoria dels catalans", ha dit Mohedano, que ha afegit: "Sense pors, sense complexos, si ho fem salvaguardant la unitat civil del poble, l'èxit està garantit, com totes les coses que s'han fet en aquest país".

Camats crida a ser "generosos"

En aquest procés, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha advertit que "no serveix construir la nova relació amb Espanya de qualsevol manera, ni que això serveixi de cortina de fum, ni per confrontar identitats, qualsevol 'Estat propi' no ens serveix", però també ha reclamat "generositat" als partits de l'esquerra per construir una alternativa de govern. En l'acte hi han assistit, a més de Navarro i el líder d'Avancem, Joan Ignasi Elena, els exconsellers Joaquim Nadal i Montserrat Tura, l'excoordinador nacional d'EUiA, Jordi Miralles, i els socialistes Maurici Lucena, Laia Bonet i Jaume Collboni, entre altres personalitats destacades de l'esquerra catalana.

stats