Política 20/06/2019

ERC admet nous contactes amb el PSOE i reitera que no bloquejarà la investidura de Pedro Sánchez

Rufián insisteix que tampoc li donaran cap "xec en blanc"

Ara / Europa Press
2 min
Gabriel Rufián mirant cap a la bancada socialista durant el seu discurs en la segona sessió del debat d’investidura.

MadridEl portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha reconegut aquest dijous que el seu partit ha mantingut nous contactes amb el PSOE després de la trobada que ell mateix va tenir la setmana passada amb la seva homòloga socialista, Adriana Lastra. Rufián ha destacat que "és bo que ERC i el PSOE parlin" i que "és sa que se sàpiga". La intenció dels republicans –ha reiterat– és "no bloquejar" la investidura de Pedro Sánchez, tal com defensen des de la campanya electoral del 28-A. Però Esquerra, conscient que el preu de la seva abstenció puja cada dia –UPN sembla haver-se allunyat definitivament d'aquesta postura– també insisteix que no donarà cap "xec en blanc" als socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquestes converses es parla, segons Rufián, del "bloqueig o no bloqueig" a Sánchez. I, tant ERC com EH Bildu, amb qui els republicans tenen signat un acord de col·laboració al Congrés, intentaran coordinar-se per respondre als socialistes. "La pregunta no és què farà ERC amb el PSOE, sinó què farà el PSOE amb ERC o amb Catalunya", ha dit Rufián des de la cambra baixa espanyola.

Els republicans no posaran "línies vermelles" ni "sogues al coll", i continuen apostant per dialogar amb el PSOE. "Hem de parlar, negociar i dialogar de manera discreta i determinada, sense trampes, i això és el que estem intentant", ha assenyalat. Com ja han expressat en nombroses ocasions, la intenció dels republicans és que el PSOE accepti iniciar una taula de diàleg amb Catalunya on estiguin representades totes les sensibilitats polítiques i on ningú hagi de renunciar d'entrada als seus objectius. La reunió del desembre passat al Palau de Pedralbes –que va conduir a una entesa unionista contra el PSOE– seria l'exemple d'allò a què Esquerra es vol aproximar.

Barcelona no condicionarà l'acord

L'acord entre Ada Colau i el PSC –amb els vots de Manuel Valls per a la investidura de la candidata de Barcelona en Comú– no va agradar als republicans, que fins i tot han advertit públicament que aquell pacte podria condicionar les negociacions per a la investidura de Sánchez. Rufián ha reconegut que s'han sentit molestos amb els socialistes, però ha subratllat que mai van posar com a condició per negociar la investidura del candidat socialista que Ernest Maragall fos alcalde de Barcelona.

"No ens agrada l'aliança [de Colau] amb el PSC i amb Valls, però era lògic. Hem d'abaixar una mica el to, tornar a la taula de diàleg i lligar-nos-hi per negociar sent conscients que la realitat no ajudarà", ha explicat.

stats