Política 30/10/2016

ERC descarta "categòricament" un front comú amb CiU per fer fora de l'alcaldia Colau si s'hi inclou el PP i C's

Els republicans no se situaran "mai" al costat de l'unionisme, necessari per formar una majoria alternativa a Barcelona

Aleix Moldes
2 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al ple de l'Ajuntament en què se l'ha reprovat

BarcelonaEls números són capritxosos. Amb 10 regidors a Barcelona, l'única opció que té el grup municipal de CiU de construir una majoria alternativa a Ada Colau és sumar-hi C's o el PP, a menys d'un any del referèndum que Junts pel Sí i la CUP han pactat a Catalunya. Aquest panorama fa difícil pensar que l'anunci que divendres va fer el portaveu del PDECat a l'Ajuntament, Joaquim Forn, s'acabi materialitzant en una moció de censura concreta contra l'alcaldessa. I més quan un dels socis potencials no ha acabat de pujar mai al tren.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC no participarà en cap projecte que inclogui PP o C's. Divendres, el president del grup, Alfred Bosch, es va mostrar "disposat a parlar amb tothom", fet que podia indicar certa predisposició a estudiar la proposa de CiU, però immediatament deixava clar que només dialogaria amb aquells "que vulguin un govern de canvi real a Barcelona i que siguin respectuosos i lleials al país i a les seves institucions". Traducció: "Algú ha pensat mai que podríem fer alternativa al costat de PP i C's?", segons han explicat a l'ARA fonts republicanes.

Aquest diumenge ha estat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, qui, per via indirecta, ha garantit que Esquerra no participarà en l'estratègia que pretén impulsar CiU. "Ha estat descartat categòricament", responia a través de Twitter a una persona que li recriminava que busqués alternatives a Colau a Barcelona i, en canvi, carregués contra el PSOE per abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy.

Sense l'unionisme no hi ha majoria alternativa

L'article 196 de la llei orgànica de règim electoral (Loreg) condiciona la presentació d'una moció de censura a la recollida de les signatures de la majoria dels regidors del municipi. En el cas de Barcelona, per tant, en caldrien, almenys, 21 dels 41. CiU suma 10 regidors, un menys que Barcelona en Comú i, per tant, necessitaria el suport de C's (5), ERC (5) i el PP (3) –la CUP ha descartat públicament participar en cap conversa.

Sense ERC, CiU encara podria intentar convèncer el PSC (4), que comparteix govern amb Colau des del mes de maig. De fet, des del PDECat ja s'ha fet una crida perquè els socialistes se sumin a la ronda de converses. En tot cas, ERC –que ja va descartar sumar-se al govern quan BComú va pactar amb el PSC– no canviarà ara d'opinió per afegir-hi, a més, PP i Ciutadans.

Al costat de la resta de l'oposició –excepte la CUP–, els republicans van reprovar divendres la gestió de Barcelona en Comú i fa setmanes que critiquen que Colau no ha complert amb els compromisos que va adquirir amb ells, per exemple, per aprovar la pròrroga pressupostària. També rebutgen que des del govern municipal se'ls vulgui situar "dogmàticament" al costat de la "dreta", per haver rebutjat la proposta d'ordenances fiscals que feia l'Ajuntament. "No estem contents amb el govern", afirmen fonts d'Esquerra. Ara bé, continuar fent oposició i treballar per erigir-se en alternativa de cara a les eleccions del 2019 no els farà oblidar que, perquè triomfi una moció de censura a Colau, cal que l'unionisme hi participi de forma activa.

stats