Política 19/12/2019

Junqueras després del TJUE: "Nul·litat de la sentència de l'1-O i llibertat per a tothom"

Eufòria al Parlament dels diputats d'Esquerra, JxCat i la CUP

Quim Bertomeu
2 min

BarcelonaDijous 19 de desembre del 2019 era una data que ERC tenia en vermell en el seu calendari. Ha arribat el dia i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dit que el president del partit, Oriol Junqueras, hauria d'haver pogut gaudir de la seva immunitat i accedir a la seva condició d'eurodiputat. No ho va poder fer per les traves que li va posar el Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reacció dels republicans no s'ha fet esperar. A través de Twitter, han celebrat que la justícia europea "dona la raó a l'Oriol Junqueras". Davant d'aquest escenari, han reclamat la nul·litat del judici del Tribunal Suprem de l'1-O i la llibertat immediata dels presos.

Uns minuts després ha sigut el mateix Junqueras qui, també a través de la mateixa xarxa social, ha transmès les seves sensacions. "La justícia ha arribat des d’Europa. S’han vulnerat els nostres drets i els de 2 milions de ciutadans que ens van votar", ha exposat referint-se als votants que van optar per ERC o JxCat a les europees del maig i van veure com ni ell, ni Carles Puigdemont, ni Toni Comín podien exercir d’eurodiputats. Per al líder republicà, la decisió del TJUE ha de tenir conseqüències immediates: "Nul·litat de la sentència i llibertat per a tothom!"

Puja la temperatura del ple

La decisió de la justícia europea s'ha rebut amb eufòria des del Parlament per part dels diputats independentistes, que han aplaudit des dels seus escons i han cridat "Llibertat, llibertat, llibertat!" Ha sigut un matí de corredisses i d'abraçades a la cambra catalana. Primer, corredisses per anar als despatxos i poder llegir amb una certa calma el contingut de la resolució europea. Després les abraçades, quan n'han sabut el contingut, que consideren un victòria, tot i que els efectes pràctics que pot tenir la decisió del TJUE encara són incerts.

La decisió del TJUE ha fet pujar la temperatura del ple de la cambra. El diputat republicà Ruben Wagensberg ha celebrat que la "justícia arriba" i que Junqueras hauria de ser des d'avui mateix "una persona lliure". Aquestes paraules han tingut la seva rèplica en una intervenció posterior del diputat de Cs Nacho Martín Blanco, que ha menystingut la decisió d'aquest tribunal. Per al parlamentari taronja, en cap cas "és una bufetada a l'estat de dret espanyol" i Junqueras continua sent "un criminal condemnat per sedició i malversació de fons".

Aquest comentari ha encès els ànims i ha provocat que els diputats independentistes i els de Cs s'aixequessin dels seus escons. Els primers per cridar "Llibertat". Els segons, per aplaudir la intervenció del seu diputat.

stats