Política 24/02/2016

Podem s'aixeca de la taula de negociació amb el PSOE

Considera que l'acord Sánchez-Rivera és "incompatible" amb l'entesa i fa "les delícies de la FAES". IU secunda aquesta posició i el PSOE acusa Errejón de "mentir" i votar el mateix que el PP

Ferran Casas
2 min
L’oposició negocia presidir la mesa del Congrés

MadridLa taula de les formacions d'esquerres per abordar la investidura de Pedro Sánchez i pactar un programa només ha tingut dos dies de vida. "Així no té sentit seguir", ha proclamat la formació de Pablo Iglesias. Després del pacte entre el PSOE i Ciutadans, insuficient per investir el líder del PSOE i també per a la reforma constitucional proposada, Íñigo Errejón ha comparegut per fer notar que és "incompatible" aquest document, "que faria les delícies de la FAES", i el seu suport a la investidura. La decisió de Podem d'aixecar-se de la taula ha estat secundada per IU, que ha afirmat que la negociació només pot seguir si s'hi mantenen els quatre (IU, Compromís, PSOE i Podem). A diferència de Podem, que rebutja reunir-se més a nivell bilateral o multilateral, la formació que lidera Alberto Garzón es reunirà amb el PSOE per traslladar-los la seva posició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un document que pensa en el PP i no en Podem, a conservar les polítiques actuals passant pel sedàs de Luis Garicano, l'assessor econòmic de Ciutadans", ha dit el portaveu de Podem en roda de premsa. "Ara entenem per què tot ha anat tan lent, s'està frustrant la il·lusió de la gent", ha denunciat Errejón.

El portaveu de la formació de l'esquerra alternativa ha indicat que el PSOE "ha escollit amb sinceritat" i es busca "una tercera reforma laboral que aprofundeix en acomiadament gratuït i no apugen el salari mínim sinó que subvencionen els empresaris que paguen menys".

"El document frustra la possibilitat de govern plural i de canvi. Si es camina amb aquest document només poden buscar l'abstenció del PP, res més", ha conclòs, i ha lamentat que no és que no hi hagi "condicions per al govern de canvi", sinó que el que no hi ha "és voluntat política".

El document del PSOE i C's exclou de forma explícita el referèndum, que Podem i En Comú Podem consideraven "imprescindible". Per a Errejón el problema no és tant "el veto" al dret a decidir com "la falta d'alternatives" per donar una resposta a la situació catalana, ja que proposen una reforma constitucional plena d'incerteses.

"Que ho expliquin als votants"

El PSOE s'ha regirat amb virulència contra les acusacions de Podem. En una roda de premsa convocada d'urgència el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha afirmat que Podem "menteix" de forma deliberada. Ha assegurat que l'acord amb C's serveix per augmentar les indemnitzacions als contractes temporals o incrementa el salari mínim i que ells deixen "la porta oberta a sumar i a l’acord perquè no ens mereixem que Rajoy segueixi". Hernando ha emplaçat Errejón a "reunir-se demà mateix" i deixar-se "d'excuses estúpides per votar el mateix que el PP la setmana que ve". "Això ho hauran d’explicar als seus votants", ha dit el socialista després d'acusar Podem de difondre documents i arguments falsos.

stats