Política 03/12/2019

Empentes per arribar als escons, vots nuls per la "llibertat" i l'esquinç d'Adriana Lastra

La portaveu socialista, Adriana Lastra, s'ha fet un esquinç al turmell quan estava votant

Germán Aranda
3 min
Lastra, acompanyada per Sánchez després de torçar-se el turmell

MadridAbans que comenci la sessió constitutiva de les Corts, els diputats de Vox entren corrents i taponant les entrades per aconseguir bons llocs a l'hemicicle (el primer dia és campi qui pugui per escollir seients). El diputat de Ciutadans Marcos de Quinto s'encara amb l'ultradretà Luis Gestoso per un lloc. Des de Vox afirmen que Gestoso ha arribat a caure a terra per una empenta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Twitter, Gabriel Rufián, portaveu d'Esquerra, no triga a criticar "l'espectacle lamentable" de les baralles pels escons i diu que, per evitar-ho, només caldria "fixar un criteri per representació parlamentària al reglament". Els diputats d'ERC, però, també han competit pels seients amb els de JxCat.

La sessió està molt marcada, com al maig, pel metge jubilat de 74 anys i diputat del PSOE Agustín Zamarrón, que presideix la sessió fins que es torna a nomenar Batet. El primer que fa Zamarrón és demanar "perdó al poble espanyol" pel fet que no es formés govern l'anterior legislatura.

De seguida, la secretària d'edat i diputada d'Esquerra, Marta Rosique (amb 23 anys, la més jove del Congrés), llegeix el nom dels diputats de la catorzena legislatura... però primer decideix anomenar els dels presos polítics als quals la condemna del Tribunal Suprem va excloure de les llistes del 10-N. Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull són els primers noms pronunciats per Rosique, amb l'aplaudiment dels diputats independentistes i el murmuri d'indignació dels de Vox i alguns del PP, que demanen a Zamarrón que la cridi a l'ordre. Ho fa minuts després perquè els noms "no corresponen a diputats electes". I els diputats de Vox, el PP, Cs i PSOE aplaudeixen.

Pocs minuts després, la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, es torça el turmell mentre vota per la presidència de la mesa. El president en funcions, Pedro Sánchez, l'acompanya en tot moment. "No vingui a votar, que nosaltres vindrem a recollir el vot", li diu Zamarrón. Lastra surt una estona de l'hemicicle i torna a entrar en cadira de rodes. "I ara procedim a recollir els vots dels ferits", diu Zamarrón durant la següent votació. I afegeix, amb humor: "Jo també vaig mancat del meu rem dret, això incrementarà els temps morts".

Conegut com el Valle-Inclán del Congrés per la seva llarga barba, Zamarrón fa servir també un llenguatge digne d'antic literat i carregat d'humor. El millor exemple arriba quan, després de travar-se en una de les lectures, s'excusa amb l'intraduïble: "Ya ven que me trafullo. Es la edad y el ronroneo".

Abans de la votació per la presidència de la mesa, els diputats independentistes mostren a les xarxes socials quin serà el seu vot. Mireia Vehí, de la CUP, ensenya una foto amb les paraules "Amnistia i autodeterminació" a la papereta, i el diputat d'Esquerra Joan Josep Nuet una amb la paraula "Llibertat" i un llaç groc. La portaveu de JxCat, Laura Borràs, ensenya els vots de tots els diputats de la formació també amb la paraula "Llibertat". Seran tots nuls.

La votació per la vicepresidència, al final, obre les portes al diputat de Vox Ignacio Gil. El cordó sanitari no ha funcionat. En el joc dels aplaudiments, els diputats de Vox Javier Ortega-Smith i Iván Espinosa de los Monteros aplaudeixen tímidament la d'Unides Podem Gloria Elizo. Però quan l'anomenat és l'ultradretà Gil, només rep els aplaudiments d'una part del PP, incloent-hi el seu líder, Pablo Casado. Bé, i els seus companys de partit, que ho fan dempeus, conscients que Vox ha tornat a fer un salt endavant en les institucions que vol fer servir perquè la societat retrocedeixi.

stats