Política 24/05/2019

Entén per què els dos diputats de Coalició Canària podrien ser claus per a la investidura de Sánchez

Per ara asseguren que no afavoriran cap tipus de pacte amb Podem i votaran en contra

G. A. / Agències
3 min
Qui són els nou membres de la mesa del Congrés que hauran de decidir si suspenen els presos polítics?

MadridLa suspensió recent dels presos polítics electes al Congrés de Diputats pels membres de la mesa ha de dibuixar un nou mapa de majories de cara a la investidura de Pedro Sánchez. Fins i tot des de la Moncloa aquest divendres ja s'han atrevit a afirmar que prefereixen governar sense dependre dels vots dels diputats independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb els quatre presos polítics al Congrés –Rull, Turull, Sánchez i Junqueras–, la majoria absoluta que necessitaria Sánchez per ser investit en una primera votació és de 176 vots. Però si els presos no renuncien als seus escons (i la seva intenció és no fer-ho), no hi haurà altres diputats dels seus respectius partits i, per tant, el sostre de votació s'abaixarà i també la majoria absoluta. I, per ara, fonts de JxCat afirmen que els presos no tenen previst renunciar als seus escons.

Serà la mesa qui decidirà en la propera sessió si es revisa aquesta majoria i si ho fa fins a un sostre de 346 diputats –la majoria serà de 174–. Però és ben probable que Junqueras sí que renuncii per tal d'assumir el seu escó a Brussel·les, on ha de ser escollit eurodiputat. En aquest cas, la majoria seria de 175 sobre un total de 347.

Si ens atenem als resultats de la votació per a la presidència del Congrés, quan Batet va aconseguir 175 vots sense els suports independentistes, en tots dos escenaris –amb la renúncia de Junqueras o sense– Sánchez podria resultar investit en primera votació.

Però els dos diputats de Coalició Canària que van donar suport a Batet estan ara mateix posicionats clarament contra la investidura de Sánchez. En declaracions al diari 'El Español' d'aquest mateix divendres, la diputada Ana Oramas ha assegurat que no donaran suport a cap pacte amb Podem, ni tan sols d'investidura. Ha defensat que ni tan sols s'abstindran, sinó que votaran en contra. Ha explicat que van votar Batet i Pastor pels seus perfils confiables.

En aquest cas, i comptant que Sánchez reedités la resta de suports de Batet, CC trencaria l'empat entre vots a favor i vots en contra a la investidura, que dependria de nou dels independentistes. Amb un més que probable total de 347 diputats, aquests dos vots en contra deixarien el resultat en 173 a favor i 174 en contra. L'empat a 173 en cas que Junqueras no renuncii tampoc permet investir Sánchez, que necessita en una segona votació més vots a favor que en contra.

Es dona, a més, la circumstància que de cara a les autonòmiques canàries el PSOE rebutja un pacte de govern amb Coalició Canària, ara al capdavant de l'executiu regional però que els últims sondejos situen per darrere del PSOE i amb poques opcions d'entrar en cap govern d'aliances a causa de la negativa dels altres partits. Tanmateix, ni tan sols un pacte de govern entre el PSOE i CC sembla garantia, atenent a la contundència d'Oramas, perquè donin suport a la investidura.

Un altre vot que va afavorir el nomenament de Batet com a presidenta i que no està garantit per Sánchez és el del diputat del Partit Regionalista Càntabre. El seu líder, Miguel Ángel Revilla, no s'ha mostrat tan taxatiu com CC en declaracions també a 'El Español', però ha destacat la importància que té per a la regió un tren d'alta velocitat en condicions. "L'altre dia circulàvem a menys velocitat que Usain Bolt. Cinc hores a Palència, que està a 200 quilòmetres!", exclamava Revilla al digital.

Sense qualsevol d'aquests tres vots (els de Podem, PNB i Compromís semblen garantits), Sánchez no seria investit.

stats