Política 29/10/2019

Gabriel Rufián: “Estem disposats a dialogar amb qui sigui, però amb aquest Sánchez és molt difícil”

Entrevista al diputat al Congrés i candidat d'ERC al 10-N Gabriel Rufián

Ara
3 min

BarcelonaGabriel Rufián (Barcelona, 1982) liderarà la llista d’ERC a les eleccions del 10-N després de la inhabilitació d’Oriol Junqueras. Té el repte de repetir el triomf electoral a Catalunya que va aconseguir l’abril passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quin valor té l’enquesta del CIS, feta abans de la sentència?

Grinyola utilitzar diners públics en una enquesta i fer-la abans d’un factor tan distorsionador per als resultats com és la sentència.

Però el nas què li diu?

Jo crec que el bipartidisme s’enfortirà i que això és una mala notícia. El PSOE té molt vot ocult i pujarà. I crec que al PP també li han donat aire. En definitiva, és d’una irresponsabilitat enorme anar a votar altra vegada el 10 de novembre.

¿La sentència podria augmentar la intenció de vot independentista, i l’exhumació de Franco la de Vox?

El que crec és que l’independentisme transcendirà les seves sigles. De fet, és l’únic obstacle perquè el PSOE pugui arribar a pactar amb el PP o Ciutadans o que en definitiva opti per la pitjor opció, que és la dreta. Si nosaltres som forts el 10 de novembre, el feble serà el PSOE.

Vostès estaven disposats a investir Sánchez en la passada legislatura. Ara ja no?

És que era una aposta per la política, pel diàleg, perquè la paraula guanyés l’odi. Era el que vam dir durant la campanya, una campanya que vam guanyar. Ara no? És que amb aquest PSOE és molt difícil, molt complicat.

Doncs és el que hi ha.

Apostem pel diàleg i la paraula. Ara, si és un PSOE de l’amenaça, ens trobaran davant i no podrem pactar-hi absolutament res. Però la pregunta no és què farem nosaltres, sinó què faran ells, quin pla tenen per a Catalunya. La nostra aposta pel diàleg és granítica. Fem política. Taules de negociació. Ara bé, tot passa perquè el PSOE no pugui escollir, és molt important que no pugui escollir.

¿Això obre la possibilitat que vostès, d’una manera o altra, facilitin la investidura de Pedro Sánchez?

Estem disposats a dialogar amb qui sigui. Ara, amb aquest Sánchez que l’únic que fa és amenaçar-nos cada dia és molt difícil, molt complicat.

En comparació amb el trifachito, ¿Pedro Sánchez no és molt millor?

Sánchez és un gran comercial de la suposada esquerra espanyola. La pregunta és quin Sánchez ens trobarem. ¿El Sánchez del puny alçat cantant La Internacional o el Sánchez de l’amenaça? Si és feble, ens trobarem el primer. Si és fort, ens trobarem el segon.

Si el seu vot fos decisiu per evitar un govern de la dreta, què farien?

Depèn, depèn. Jo crec que hem de reivindicar les nostres propostes. Nosaltres, com tothom sap, proposem una llei d’amnistia i un referèndum d’autodeterminació, que són propostes, no és una línia vermella, no són condicions, no és una soga al coll.

Quan l’independentisme diu que vol diàleg... Diàleg sobre què?

Per exemple, es podrien fer reunions a Barcelona i a Madrid de forma periòdica; una reunió, per exemple, de partits i una reunió de governs. Fins i tot parlar de la figura d’un relator. Tenim un pla per fer-ho. En definitiva, es podria tornar a l’escenari de Pedralbes, que va ser molt positiu.

Podria concretar-ho?

Nosaltres demanem tres coses: la principal, netejar el tauler, com es va fer l’any 77, amb una llei d’amnistia. Després, un referèndum d’autodeterminació. És una opció molt legítima, potser la més idònia per solucionar el conflicte. I, finalment, evidentment nosaltres som republicans i d’esquerres: polítiques socials.

¿La CUP els restarà més vots a vostès o a Junts per Catalunya?

No en tinc ni idea. Nosaltres, com sempre diem a l’espai convergent, que respectem moltíssim, respectem moltíssim l’espai cupaire, i benvinguts siguin. Serà un plaer tenir-los allà.

¿Ha arribat a alguna conclusió després de la xiulada que va rebre l’altre dia a la manifestació?

Sempre ho dic des que va passar. Qualsevol persona que em senti plorar perquè em criden en una manifestació em dirà: “Vine a la meva feina que jo aguanto cada dia coses molt pitjors”. I ho dic amb coneixement de causa, perquè formo part d’una generació precaritzada. No ho faré, forma part del càrrec.

Què no li agrada a vostè dels Mossos d’Esquadra?

Tenim un problema històric amb la Brimo. Demanem explicacions per la imatge d’una furgoneta atropellant un nano a Tarragona. Li demanem a Buch explicacions i dimissions, com la del cap de l’operatiu del dia dels nazis campant per Barcelona de manera impune. Moltes vegades l’esquerra ha tingut un cert complex davant de la policia. Jo crec que ERC algun dia hauria d’agafar la conselleria d’Interior.

¿Després de les espanyoles hi haurà d’haver eleccions a Catalunya?

Seria irresponsable i injust per part meva ficar-me en aquest tema. Sí que faig meves les paraules del vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que va dir que sense pressupostos serà molt difícil governar.

stats