Política 22/04/2016

Ernesto Ekaizer: “El PP pretén fer creure que el cas Bárcenas va d’un lladre i no de tot un partit”

David Miró
2 min
Ernesto Ekaizer

BarcelonaEl periodista Ernesto Ekaizer explica que un mes després de publicar 'El caso Bárcenas' (Espasa Libros), el maig del 2013, l’extresorer del PP va ingressar a la presó. I que ara que s’ha acabat la instrucció se sentia obligat a acabar la història amb tot el que ha passat des de llavors. D’aquest exercici, narrat amb un estil cinematogràfic, surt 'Queríamos tanto a Luis' (Temas de Hoy), el llibre definitiu –fins ara– del cas Bárcenas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas Bárcenas s’enfoca sovint com un cas que afecta una persona, però en realitat el gran tema és el finançament il·legal del PP...

L’estratègia del PP ha sigut convertir el cas en el d’un lladre, un tema individual, i no li ha anat malament. En part, ho han aconseguit.

Per fer el llibre has hagut de parlar diverses vegades amb Bárcenas. És un personatge tan sinistre com el pinten?

En realitat, no. És un sobrat, però no tant com l’interpreta Pedro Casablanc a la pel·lícula. És més planer, molt directe, franc, i ha fet molt d’esport, alpinisme, sobretot, com a disciplina personal. És d’educació alemanya, però alhora és un 'bon vivant'.

Se sabrà algun dia l’origen de la seva fortuna a Suïssa?

El més difícil és esbrinar d’on surten els primers vuit o nou milions, que podrien estar relacionats amb les donacions opaques al PP, però veure com multiplica aquests diners amb inversions fins a arribar als 48,2 milions és més fàcil. No feia operacions especulatives, sinó més aviat conservadores, amb grans empreses. També pot ser que tingués informació privilegiada.

Al llibre expliques que el moment clau és l’aparició de Cospedal en escena.

És la fogonada, perquè Cospedal tenia la seva pròpia candidata a la tresoreria, però Rajoy nomena Bárcenas el 2008. Ella vol que continuï, però amb un paper més secundari. I ell s’hi nega i comença una guerra.

Ell és molt amic de Rajoy?

Sí, igual que de Soria. S’ha d’entendre que Rajoy només es refia de gent molt pròxima. La seva relació és molt personal.

Però hi ha un moment que això se li gira en contra amb la publicació del famós SMS: “Luis, sé fuerte”.

Sí, tot forma part d’una estratègia de Pedro J. Ramírez per llançar una bomba atòmica i carregar-se Rajoy. En qualsevol altre país hauria funcionat.

I aquí, per què no?

Perquè Rajoy té majoria absoluta i tot el poder. I aplica la filosofia de la cançó 'Resistiré', del Dúo Dinámico: “Soy como el junco que se dobla pero siempre sigue en pie. Resistiré para seguir viviendo”.

stats