Publicitat
Publicitat

Zapatero assegura la participació d'Espanya en el sistema antimíssils de l'OTAN previst pel 2018

Espanya participarà al projecte amb la base naval de Rota, a Cadis

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat aquesta tarda que Espanya participarà en el sistema antimíssils que l'OTAN té previst pel 2018. El sistema antimíssils, en què Espanya aportarà la base naval de Rota, a Cadis, consisteix en la creació d'un "escut" per protegir els membres de l'Aliança d'eventuals atacs amb míssils, que es preveu que estigui operatiu el 2018.

L'OTAN va adoptar el novembre de 2010 una de les seves decisions més ambicioses durant la cimera de caps d'Estat i de Govern celebrada a Lisboa, a l'aprovar un nou model d'actuació en qualsevol lloc del món i assumir el sistema de defensa antimíssils en col·laboració amb Rússia . Aquesta estratègia es posarà en marxa durant la pròxima dècada i fins ara, a més d'Espanya, acolliran instal·lacions i components Polònia, Romania, Holanda i Turquia. Al renunciar el 2009 EUA als seus plans de desplegament d'elements estratègics del seu escut a Polònia i la República Txeca, que Rússia considerava una amenaça directa a la seva seguretat, el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va proposar connectar els sistemes antimíssils de EUA, l'OTAN i Rússia.

EUA desenvolupava un escut antimíssils des de l'etapa de George W. Bush (2000-2008), que el va paralitzar després de trobar problemes de caràcter financer pel seu elevat cost (es va estimar en més de 20.000 milions de dòlars) i per les reticències d'alguns aliats. Barak Obama va anunciar el 17 de setembre de 2009 l'abandonament del projecte tal i com es va concebre i es va sumar a un abast global, que va obrir el camí per a una millora de les relacions amb Rússia.

El sistema antimíssils de l'OTAN, que encara es troba en fase de desenvolupament, serà operatiu per a míssils de curt i mitjà abast amb una projecció de fins a 3.000 quilòmetres. El cost del sistema defensiu rondarà els 200 milions d'euros, suma que serà distribuïda entre els 28 aliats per un període de deu anys.

21D

Més continguts de