Política 29/05/2018

Familiars dels presos catalans, d'Altsasu i de Valtonyc, davant del Parlament Europeu: "A Espanya no hi ha democràcia"

Denuncien la "no separació de poders" a l'Estat i es mostren "esperançats" amb la justícia europea

Mireia Esteve
5 min
Familiars dels presos catalans, d'Altsasu i de Valtonyc, davant del Parlament Europeu: "A Espanya no hi ha democràcia"

Estrasburg"A Espanya no hi ha democràcia". Familiars dels presos polítics catalans, dels joves d'Altsasu empresonats i del raper Valtonyc han verbalitzat aquest matí aquesta denúncia des del Parlament Europeu. L'objectiu és que els eurodiputats coneguin la situació que viuen els seus familiars des de fa mesos. "Hi ha un retrocés de drets fonamentals a l'estat espanyol", ha avisat la filla de Quim Forn, Anna Forn. "No hi ha separació de poders", ha continuat Mulay Embarak, representant del grup de suport del raper Valtonyc. "Si falla la democràcia, no hi ha llibertats", ha afegit una de les mares dels joves d'Altsasu, Isabel Pozueta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa conjunta a la seu parlamentària d'Estrasburg, la denúncia dels tres representants ha sigut unànime i contrària a l'actuació de la justícia espanyola. En aquest sentit, Anna Forn ha instat la Unió Europea a "no permetre aquesta situació d'indefensió" en què, ha assegurat, estan els presos. "L'estat espanyol actua de manera arbitrària, amb l'ajuda del sistema judicial, que actua amb venjança i no amb justícia".

La mateixa denúncia que també ha fet Isabel Pozueta, que ha lamentat, a més, la "gran desprotecció" que han patit durant la fase prèvia i durant el procés judicial. Pozueta ha criticat les penes elevades que s'imputen als seus fills empresonats des de fa més d'un any: "Ho fan per dir que ETA encara és present i que tot és ETA. Han creat un nou concepte: terrorisme de baixa intensitat. Això és molt perillós, perquè ara ens ha tocat a nosaltres, però demà pot ser qualsevol".

Embarak, per la seva banda, ha assegurat que la situació que viu Valtonyc i la resta de presos "ha desemmascarat la veritable cara de l'estat espanyol, i de la seva persecució judicial i política". Així, ha denunciat "la vulneració de drets fonamentals i bàsics com la llibertat d'expressió, només hi ha llibertats per una banda". "Terrorisme és la Gürtel i el que va passar l'1 d'octubre, la justícia espanyola no funciona com a justícia, sinó que és un poder polític més", ha denunciat.

Els representants dels presos polítics catalans, dels joves d'Altsasu i del raper Valtonyc no confien en l'actuació de la justícia espanyola, però estan esperançats amb l'europea. "Tenim esperança en la justícia europea", ha assegurat Anna Forn. Amb tot, Pozueta ha admès que recórrer als tribunals europeus comportarà que els presos estiguin "anys" a la presó, però ha demanat "posar la mirada a Europa".

Crítiques a la posició de la Unió Europea

Durant tot el matí, s'han fet tres taules rodones per tractar cada un dels tres casos –presos polítics catalans, d'Altsasu i l'exili del raper Valtonyc– davant de diversos eurodiputats. Així, hi han participat representants del Parlament Europeu com Mark Demesmaeker, Bodil Valero, Ivo Vajgl, Miguel Urban, Miroslavs Mitrofanovs, Jill Evans i José Bové, a més dels eurodiputats catalans Ramon Tremosa, Jordi Solé, Josep-Maria Terricabras i Ernest Urtasun.

Els eurodiputats Ivo Vajgl, d'Eslovènia, i Bodil Valero, de Suècia,

En la taula rodona sobre el cas català, l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha lamentat "el silenci excessiu dels eurodiputats" davant del fet que hi hagi dos exeurodiputats, Raül Romeva i Oriol Junqueras, entre els presos polítics catalans. "Van fer la feina creient en Europa, en la democràcia. Ara són a la presó i no sentim prou veus escandalitzades per aquesta situació. No sentim res quan eurodiputats estan en una situació injusta", ha criticat. L'eurodiputat del PDECat Ramon Tremosa ha denunciat la situació dels presos i ha recordat que aquest dimarts Carme Forcadell passarà el seu aniversari a la presó.

En el seu torn, l'advocat Andreu Van den Eynde ha denunciat que la investigació judicial s'està fent "de manera extraprocessal, és a dir, que les defenses no poden participar-hi". A més, ha denunciat que el primer que pregunten als investigats és "si són independentistes i si van anar a votar en el referèndum, els interrogatoris sobre la ideologia són constants". L'advocat d'alguns dels presos catalans, com Oriol Junqueras, ha lamentat que "jutges i policies" s'hagin posicionat sobre el cas: "Ells han manifestat que són les víctimes del delicte".

La dona de Raül Romeva, Diana Riba, ha començat la seva intervenció denunciant que avui fa 100 dies que el seu marit és a la presó. "Ell és un pacifista", ha assegurat. Riba ha lamentat que no es respectin els drets dels seus fills: "Els meus fills veuen el seu pare dues hores al mes. Quan els hi proposo d'anar-lo a veure, em diuen: «És que no ens compensa per 15 hores de viatge»". Per això, ha demanat l'acostament dels presos. Riba ha demanat al Parlament Europeu que els ajudin a denunciar la situació que viuen els presos: "Demanem al Parlament Europeu que tingueu la força de projectar aquesta denúncia, que ens ajudeu a denunciar-ho. Estem a la vostra disposició. Necessitem una Europa forta i Catalunya sempre ha sigut un poble europeista".

Diana Riba, esposa de Raül Romeva; l'advocat Andreu Van den Eynde, i l'eurodiputat Ramon Tremosa

Diana Riba també ha llegit una carta escrita per Raül Romeva des de la presó d'Estremera en què demana una defensa dels "drets polítics i civils" de tots els ciutadans de la Unió Europea. "La política sempre és prèvia al dret", ha advertit, per això ha demanat que es deixi de resoldre un conflicte polític a través dels tribunals. "Espero que la meva presó serveixi per comprendre que no podem acceptar aquests excessos", ha confiat.

Els casos d'Altsasu i del raper Valtonyc

Aquest matí també s'han tractat els casos d'Altsasu i del raper Valtonyc a la seu del Parlament Europeu. Familiars dels joves empresonats d'aquesta localitat navarresa per una baralla en un bar, han relatat altra vegada els fets pels quals se'ls imputa un delicte de terrorisme. En aquest sentit, han denunciat la situació que viuen els seus fills des de fa més d'un any i la manera com es va dur a terme el judici, que asseguren que es "va arreglar".

En el cas del raper Valtonyc, que va marxar a l'exili abans que se li acabés el termini per entrar a la presó tres anys per algunes lletres de les seves cançons, una de les representants del seu grup de suport ha llegit una carta de la germana del raper, en què posava en valor la defensa de les "llibertats" que sempre havia fet Valtonyc a través de la música. "El rap sempre ha remogut consciències, no pot ser pas delicte", ha constatat. L'advocat del fòrum d'esquerres Juan Moreno ha criticat que l'aplicació de la 'llei mordassa' suposa "reprimir drets socials i polítics, com la llibertat d'expressió".

Per clausurar la sessió, l'eurodiputat de Podem Miguel Urbán ha avisat que els casos que s'han presentat aquest dimarts al Parlament Europeu "no són casos aïllats a l'estat espanyol, sinó que la qüestió és molt més global del que està passant a l'Estat". Amb tot, ha avisat que "les vulneracions democràtiques no són noves a Espanya" i ha demanat acabar amb "la impunitat i no només deixar de perdre drets, sinó conquerir-ne més".

stats