Política 26/07/2018

Familiars dels presos i els exiliats demanen a Torra que treballi perquè es retiri la causa i per garantir un judici just

El govern català plantejarà la situació dels dirigents presos a la pròxima reunió bilateral amb l'executiu espanyol

Acn
2 min
El president Quim Torra ha rebut l'Associació Catalana pels Drets Civils al Palau de la Generalitat.

BarcelonaDies després de rebre la Creu de Sant Jordi, l'Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC) s'ha reunit amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Després de la trobada, que ha durat una hora i mitja, la presidenta de l'associació i parella de l'exconseller Josep Rull, Meritxell Lluís, ha demanat al Govern que treballi per aconseguir la retirada de la causa contra els polítics independentistes en presó preventiva o a l'estranger i per garantir que els encausats relacionats amb el procés sobiranista tinguin un "judici just". En aquest sentit, ha demanat que el Govern treballi amb l'objectiu d'aconseguir la retirada de totes les acusacions, no només les dels membres del Govern, i ha recordat que hi ha "milers" d'activistes socials i alcaldes amb processos oberts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat la retirada de l'euroordre del president Puigdemont i dels altres membres del Govern amb causes pendents a l'estranger per part del jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena, l'associació no és optimista. "Nosaltres ens basem en els fets i continuem tenint nou persones a les presons i una quantitat immensa de causes obertes contra activistes socials, alcaldes, regidors. Sí que hi ha hagut la retirada de l'euroordre, però no s'ha mogut res més", ha lamentat Lluís.

Els familiars dels presos i exiliats han manifestat el seu "neguit" perquè tenen la percepció que si arriben a judici "no serà just". A aquestes preocupacions Torra ha respost que "el compromís del Govern hi és tot".

Tot i no voler entrar a fer valoracions polítiques sobre la Comissió Bilateral Generalitat-Estat que es reunirà per primer cop en set anys, Lluís ha explicat que aquest ha sigut un dels temes de conversa amb el president Torra. La parella de Josep Rull no ha entrat en detalls, però ha assegurat que la situació dels polítics independentistes entre reixes serà sobre la taula durant la trobada entre representants de les dues administracions. "Sabem que el Govern està treballant amb totes les possibilitats obertes, des de tots els aspectes possibles i en totes les trobades", ha dit Lluís.

Entre la quinzena de familiars que han participat en la reunió hi havia la dona de Jordi Turull, Blanca Bragulat; la dona de Quim Forn, Laura Masvidal; la parella de Jordi Sànchez, Susanna Barreda; el fill de Dolors Bassa, Pau Surroca Bassa, i la germana de Carles Puigdemont, Montse Puigdemont.

"L'objectiu per al qual vam crear l'associació no ens agrada, però ha sigut un honor que se'ns concedís la Creu de Sant Jordi, perquè és un reconeixement que entenem extensiu a totes les persones compromeses amb el Procés", ha assegurat Lluís.

stats