Política 24/12/2019

Felip VI avala el diàleg dins la Constitució

El rei fa una crida a la unitat d'Espanya i a resoldre els problemes "sense divisions ni enfrontaments"

Laia Forès
3 min
Felip VI, durant el discurs de Nadal

MadridEn plena negociació entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez, el rei Felip VI dona el vistiplau al diàleg i “l’entesa” entre el govern espanyol i la Generalitat que els socialistes estan disposats a impulsar a canvi que Esquerra faciliti la investidura. En el tradicional missatge televisat de la nit de Nadal, el monarca ha avalat l’estratègia del PSOE, però també ha posat la seva línia vermella: el diàleg ha d’estar sempre dins de la Constitució. L’advertència és clara. Felip VI ha fet una crida: “A la voluntat d’entesa i d’integrar les nostres diferències dins del respecte a la nostra Constitució, que reconeix la diversitat territorial que ens defineix i preserva la unitat que ens dona força”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Darrere del rei, mentre feia el discurs, s’hi podia veure un volum de la carta magna. Un missatge subliminar que reforçava les seves paraules. És especialment rellevant que Felip VI cenyeixi el diàleg a la Constitució en un moment en què el PSOE ha deixat de banda aquesta expressió i ha passat a parlar de “seguretat jurídica” per acostar-se a ERC. El rei adverteix el PSOE i els republicans que la Constitució –el mateix text legal que el legitima a ell– és i seguirà sent el límit del diàleg. El monarca ha afirmat: "[...] Gràcies a la Constitució hem compartit uns valors sobre els quals es fonamenta la nostra convivència, els nostres projectes comuns, els nostres sentiments i idees”.

El discurs del cap de l’Estat d’aquest any arriba en un moment políticament complicat, amb Sánchez pendent de trobar els suports suficients per tenir èxit en una investidura que es podria convocar aquesta mateixa setmana i que probablement se celebrarà abans que acabin les vacances nadalenques. Felip VI ha fet contínues al·lusions a la situació política en un discurs molt mesurat, que buscava en tot moment un equilibri que havia ignorat en anteriors ocasions, especialment després de l’1-O.

“Els desafiaments que tenim davant no són senzills”, ha reconegut el monarca, que ha demanat als ciutadans “confiar” en Espanya. “Mantinguem-nos units en els valors democràtics que compartim per resoldre els nostres problemes; sense divisions ni enfrontaments que només erosionen la nostra convivència”, ha afegit, alhora que ha destacat els valors com el “diàleg i el respecte entre persones d’ideologies molt diferents”.

Amb tot, del discurs es desprèn que a Felip VI li preocupa un eventual fracàs de les negociacions amb ERC per a la investidura i la possibilitat d’unes terceres eleccions. Sánchez ja va dir que no aniria a una votació d’investidura sense tenir garantits els acords suficients. El monarca, en canvi, ha advertit el líder del PSOE que és formalment el candidat i que correspon al Congrés, i no a ell, decidir si l’investeix o no. “Correspon al Congrés, d’acord amb la nostra Constitució, prendre la decisió que consideri més convenient per a l’interès general dels espanyols”. No és la primera vegada que Felip VI es mostra preocupat per la situació de bloqueig polític que ha portat Espanya a celebrar quatre eleccions en quatre anys.

Catalunya, una preocupació "seriosa"

Tot i l’apel·lació al diàleg i a l’entesa, Felip VI també ha fet una crida, molt habitual quan es refereix a Catalunya, a la “unitat d’Espanya”, i ha subratllat la “solidesa” de l’Estat, especialment davant de “preocupacions serioses” com Catalunya. Més de dos anys després de l’1-O, la monarquia espanyola continua veient el Procés com una font d’incertesa i preocupació. Davant d'això, vol deixar clara una qüestió: “Vivim en un estat social democràtic de dret que assegura la nostra convivència en llibertat”. També li preocupa l’auge de l’extrema dreta espanyola: “No hem de caure en els extrems”, ha demanat. I ha fet una crida a mirar endavant, “a no quedar-se immòbil”, i a fer que Espanya “segueixi recorrent el seu camí sense tancar-se en ella mateixa com en altres èpoques del passat”, en una clara al·lusió a Vox.

Al marge de les qüestions més purament polítiques, Felip VI també ha mirat més enllà de l’Estat per reconèixer que el món viu “temps de molta incertesa” i reptes a escala global, com el canvi climàtic o la revolució tecnològica. “No vivim temps fàcils”, ha conclòs.

stats