Política 21/05/2015

El procés sobiranista irromp en el debat més crispat de la campanya

Els candidats de CiU, Barcelona en Comú, ERC, PSC i PP han participat en un debat amb diversos moments de cos a cos. Pressió a Colau perquè es defineixi sobre la independència

Dani Sánchez Ugart
4 min
Alfred Bosch (ERC), Alberto Fernández (PP), Xavier Trias (CiU), Jaume Collboni (PSC) i Ada Colau (Barcelona en Comú) han participat al debat electoral de TV3

BarcelonaEls candidats de CiU, Barcelona en Comú, ERC, PSC i PP han participat aquest dijous a l'últim debat de campanya, a TV3, que, des del començament, ha estat farcit d'enganxades entre els alcaldables. Tots han buscat des del començament el cos a cos amb altres candidats: Ada Colau ha estat el blanc de, sobretot el canidat del PP, Alberto Fernández Díaz, i el de CiU, Xavier Trias, però també hi ha hagut enganxades entre el candidat socialista, Jaume Collboni, i l'actual alcalde. De fet, la primera enganxada del debat l'ha protagonitzat Collboni que ha retret a l'alcalde convergent, Xavier Trias, de "fer de banc bo d'Artur Mas". Trias ha acusat Collboni d'explicar "una història que no és certa" i ha dit que el de Barcelona és avui dia "un ajuntament solvent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Vostè ho emmerda tot i no ha de ser així", ha etzibat Trias a Colau després que la candidata demanés una consulta als veïns per decidir sobre la reforma del camp del Barça. El candidat popular li ha retret que l'única consulta que va fer ICV va ser la de la Diagonal, i va ser "caríssima". De fet, Fernández Díaz ha centrat les seves crítiques a Colau: quan aquesta li ha retret que defensi que la situació econòmica és bona "com fa Rajoy", quan "s'ha disparat la desigualtat". "A vostè li agrada Veneçuela", ha respost Fernández Díaz, que més tard l'ha acusat de ser partidària "dels totalitarismes". Fernández Díaz ha tirat en cara també a la candidata que intenti ser "filla de vídua" i renegui del llegat d'ICV, que forma part de la seva candidatura, acusació a la qual Colau ha respost que està "orgullosa" d'encapçalar una candidatura "tan il·lusionant" que uneix molta gent.

Independència

Alfred Bosch ha buscat el cos a cos amb Colau sobre la independència. El candidat republicà li ha demanat que "tingui criteri" sobre aquest tema i Colau ha respost que està "absolutament compromesa" amb el dret a decidir i s'ha compromès a fer una consulta sobre si Barcelona s'ha d'afegir a l'Associació de Municipis per la Independència. Collboni ha insisit a Colau que es posicioni sobre el tema, però ha demanat a Trias que expliqui quines són les conseqüències d'un nou Estat i l'ha acusat de ser "el primer factor d'incertesa" per als barcelonins per no aclarir de quin "estat parla". Trias ha preguntat aleshores si creu "que es pot continuar igual" i ha dit que "el que depèn de nosaltres és fer un camí, i jo estic d'acord amb fer aquest camí".

Sobre això, Bosch ha dit que té un "pacte de país" per assolir la independència i ha dit que "si hi ha un procés nacional democràtic, l'alcalde l'ha de liderar". Més tard, Colau ha parlat de "sobirania real" i ha demanat a CiU que es posi "al costat de les famílies" i no pacti amb el PP.

Turisme

Sobre turisme, el candidat republicà, Alfred Bosch, ha proposat una moratòria de pisos turístics al centre de la ciutat i ha denunciat que el govern de CiU, "amb el suport del PP", han creat "una ciutat aparador" a base de "'pilotassos'", com la Marian del Port Vell i centres comercial com La Maquinista. Tant Trias com Fernández Díaz s'han espolsat les responsabilitats en aquests projectes i han afirmat que els anteriors governs ja els aprovaven.

Colau, per la seva banda, ha proposat utilitzar la taxa turística per reinvertir als barris que ho necessiten i ha cridat a incentivar bones pràctiques en el sector per acabar amb la "precarietat", defensant el petit comerç i no les "multinacionals". A més, la candidata de Barcelona en Comú ha alertat del risc de "trencar la gallina dels ous d'or" si es continua fent créixer el turisme. Trias li ha respost aleshores que l'actual model no és un "invent" seu, sinó dels "socialistes i vostès [en referència a ICV]".

Mobilitat

El debat ha coincidit amb les avaries de Renfe, i els candidats han proposat idees per resoldre aquests problemes. Colau ha proposat que es pressioni a l'Estat per acabar obres com la de la línia 9 o la de La Sagrera, a més d'acabar la implementació de la xarxa ortogonal de bus o la connexió de tota la Diagonal amb tramvia. Collboni, per la seva banda ha proposat abaratir el preu del transport públic i ha reiterat la seva proposta d'un acord entre totes les forces sobre mobilitat: "Ho haurem de fer amb l'Estat", ha afegit el candidat socialista. Trias s'ha mostrat d'acord amb fer un pacte d'infraestructures, però ha dit que l'Ajuntament "ho ha fet bé", construint carrils bici o implementant la xarxa ortogonal. Trias, però, ha considerat que "és un error democràtic i ambiental" seguir defensant el tramvia per la Diagonal.

Bosch ha recordat les inversions de l'Estat pendents en infraestructures "necessàries" perquè la ciutat funcioni i ha considerat que "no les tindrem" sense "un estat a favor". Per últim, Fernández Díaz ha reiterat que és imprescindible acabar la L9 del metro, però fent una auditoria per saber d'on vénen els sobrecostos de l'obra.

Immigració

"La història d'integració a Barcelona és una història d'èxit", ha dit Collboni, que ha demanat que es mantingui el consens que busca "respectar la diferència". Fernández Díaz s'ha quedat sol amb el discurs més contrari a la immigració, i Colau ha acusat el PP de "criminalitzar" la immigració i ha assegurat que els immigrants han contribuït "a construir la ciutat": "Li preocupa molt la llei quan parlem dels febles, però per què no li preocupa quan el seu partit roba?", li ha preguntat. Bosch, en la mateixa línia que la resta de candidats d'esquerres ha demanat "respecte" als immigrants i ha dit que ja n'hi ha "prou" d'aquest discurs.

Trias ha apel·lat al pacte per la immigració i ha demanat que no es facin "saltar espurnes" amb aquest tema, però s'ha mostrat a favor "d'expulsar" alguns immigrants que estan en situació irregular.

Can Vies

Sobre Can Vies, Colau ha demanat reprendre el diàleg amb tot el barri de Sants i ha acusat l'Ajuntament de "crear un problema" on no existia. Fernández Díaz ha apostat per l'enderroc immediat i ha acusat Trias de cedir a la pressió "dels violents", mentre que l'alcalde ha acusat la gent de Can Vies de "no voler dialogar" i Collboni ha apostat pel diàleg.

Com va passar al debat de BTV, a l'arrencada de la campanya, han quedat fora la CUP i Ciutadans, que no tenen representació al consistori barceloní.

stats