Política 02/06/2019

Manifestos creuats a favor d'un acord Maragall-Colau i d'un tripartit amb el PSC

David Fernàndez i Jaume Roures signen a favor d'un pacte ERC-BComú, mentre que Javier Pérez Royo i Marina Subirats donen suport a un pacte que inclogui els socialistes

Ara
2 min
Ada Colau i Ernest Maragall aquest dilluns en un debat sobre habitatge

BarcelonaManifestos creuats per als pactes postelectorals a Barcelona. Mentre que personalitats com David Fernàndez, Arcadi Oliveras o Jaume Roures han signat un text a favor d'un acord entre ERC i BComú, altres personalitats com Javier Pérez Royo, Marina Subirats o Carla Simón ho han fet en favor d'un tripartit d'esquerres entre ERC, BComú i PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els favorables a un pacte entre Ernest Maragall i Ada Colau –una setantena de personalitats del món polític, periodístic i artístic– demanen formar un govern "fort, d'esquerres i compromès amb els drets civils i democràtics" i recorden que les dues forces que representen van ser les més votades a les eleccions del 26 de maig. En el text remarquen que el pacte hauria d'estar "obert a acords i a la col·laboració amb altres formacions del ple municipal en tot allò en què hi hagi coincidències programàtiques". En aquest sentit, el manifest subratlla "l'àmplia coincidència programàtica" entre totes dues formacions en matèria d'habitatge, educació, mobilitat o cultura. "És l'opció més natural", afirmen.

En el document es posa en relleu, també, que un govern d'ERC i BComú seria "inèdit" perquè "uniria per primera vegada un partit independentista amb un de confederalista". Així, els signants del text defensen que un acord entre les dues formacions més votades "garanteix millor la governança de la ciutat" i recorden que són els dos partits que a hores d'ara "no es veten mútuament". "Els governs minoritaris i febles tenen una capacitat d'actuació molt limitada", conclouen.

Entre els signants hi ha, entre d'altres, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, la jurista Gemma Calvet, l'activista polític i membre del Procés Constituent Arcadi Oliveras, el militant d'EUiA David Companyon, el productor Jaume Roures, l'arquitecta Itziar González, Simona Levi, l'actor Julio Manrique, l'exconseller Joan Manuel Tresserras, el periodista i doctor en ciències de la informació Enric Marín, l'exdiputat al Congrés de Diputats Joan Tardà i l'actual diputat d'ERC al Parlament Ruben Wagensberg.

En favor d'un tripartit d'esquerres

Per la seva banda, els signants partidaris d'un tripartit d'esquerres aposten per un govern que impulsi polítiques "d'equitat social", que treballin per un habitatge "assequible", però que també contribueixin, des de Barcelona, "a trobar una sortida dialogada i acordada a la qüestió nacional catalana, defugint la judicialització de la política i deixant enrere la dinàmica estèril dels fronts polítics contraposats i polaritzats".

Entre els signants del text hi ha la sociòloga Marina Subirats, el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, el dramaturg Àlex Rigola, el cineasta Cesc Gay, la directora de cine Carla Simón, l'actriu Àgata Roca, l'exconseller Josep Maria Vallès i el politòleg Ismael Blanco, entre d'altres.

stats