Política 22/07/2020

El jutjat de Figueres investiga 196 persones pel tall de Tsunami Democràtic a la frontera

Els imputen desordres públics i danys

Maria Garcia
2 min
El tall a la AP7.

Girona196. Aquesta és la xifra de persones investigades pel jutjat d'instrucció número 4 de Figueres per, suposadament, haver participat en la mobilització de Tsunami Democràtic del mes de novembre que va acabar tallant la circulació de l'AP-7 entre la Jonquera i el Pertús durant més de 24 hores. Els imputen els delictes de desordres públics i danys. El Tribunal, a més, ha aixecat el secret de sumari i ha acordat demanar informes sobre els possibles danys als perjudicats dels fets. De moment, però, no ha posat data per a les declaracions dels encausats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paral·lelament, el jutge ha acumulat en aquest cas una altra causa. És la d'un noi que els Mossos van detenir el dia 12 de novembre, i hi suma també la denúncia que aquest arrestat va presentar contra un agent per les lesions que va patir durant la detenció. Al jove, a més de desordres i danys, també se li imputen els delictes d'atemptat contra l'autoritat i resistència.

A la interlocutòria, el jutjat demana als Mossos d'Esquadra totes les gravacions que recullin els fets ocorreguts entre l'11 de novembre a tres quarts de nou del matí i dos quarts de cinc de la tarda del dia 12 de novembre, a més d'un informe amb els protocols del cos en aquesta actuació i quins instruments tenien per utilitzar.

Així mateix, demana a l'empresa que va llogar l'escenari a Tsunami Democràtic que identifiqui la persona o persones que van requerir els seus serveis, les factures i el mètode de pagament. A més, sol·licita a dues companyies més que identifiquin les persones que conduïen els vehicles que van identificar a l'AP-7 i que duien el seu logotip.

Barricades i un escenari al mig de la via

L'escrit del jutjat recull que els dies 11 i 12 de novembre Tsunami Democràtic va organitzar un tall a l'AP-7 "no autoritzat" i que el va dur a terme un nombrós grup de persones que, "actuant col·lectivament", van interrompre "la lliure circulació de persones i mercaderies per via terrestre amb França i la resta d'Europa".

Segons relata la interlocutòria, els participants en la protesta van formar barreres "com barricades" utilitzant elements de la carretera com tanques, troncs o blocs de formigó i van introduir a l'asfalt varetes metàl·liques. "Fins i tot es va muntar un escenari al mig de la via i amb una infraestructura suficient (altaveus, il·luminació, etc.) on es van realitzar arengues i concerts durant tota la nit i matinada", diu l'escrit.

El jutge també assenyala que els manifestants van arribar a muntar tendes de campanya a la carretera ("unes trenta") i que "va existir una organització logística" per allargar el bloqueig de la carretera, amb subministre de menjar i beguda "i fins i tot lavabos mòbils". A més, segons l'escrit, es van facilitar mitjans de comunicació entre els convocants i els coordinadors, targetes SIM i inscripcions de companyies de telèfon.

A conseqüència de la protesta, segons la interlocutòria, es van produir aldarulls amb els conductors de transports de mercaderies i altres usuaris de la via. Finalment, l'escrit assenyala que el dia 12 al matí una operació conjunta entre els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la policia francesa va desallotjar la via, però que durant l'operatiu va existir "una oposició violenta a l'actuació policial".

stats