Política 15/09/2016

La Fiscalia demana 6 anys de presó per a José Antonio Griñán, expresident d'Andalusia, pel cas dels ERO

També li demana 30 anys d'inhabilitació i el retorn de 484 milions d'euros dels 741 milions estafats entre el 2000 i el 2010, i per al seu antecessor en el càrrec, Manuel Chaves, només 10 anys sense càrrec públic

Efe
3 min
El jutge processa Chaves i Griñán per prevaricació en els ERO

MadridSi el cas Rita Barberá és una pedra a la sabata de Mariano Rajoy en les negociacions per formar govern, el cas dels ERO d’Andalusia no ajuden pas a Pedro Sánchez a l’hora de configurar una possible alternativa als populars. Ahir es va conèixer l’escrit d’acusació de la Fiscalia Anticorrupció contra els 26 alts càrrecs de la Junta d’Andalusia. La Fiscalia demana 6 anys de presó, i 30 d’inhabilitació, per a l’expresident socialista andalús José Antonio Griñán (2009-2013) per un delicte continuat de malversació i un altre de prevaricació en el cas dels ERO. I per al seu antecessor, Manuel Chaves (1990-2009), demana 10 anys d’inhabilitació especial per a feina o càrrec públic ja que només l’acusa de prevaricació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

26 alts càrrecs encausats

En l’escrit d’acusació presentat en el jutjat d’instrucció 6 de Sevilla, al qual ha tingut accés Efe, la Fiscalia demana també vuit anys de presó per a tres exconsellers andalusos, José Antonio Viera, Antonio Fernández i Francisco Vallejo, pel delicte continuat de malversació, i sis anys per a una altra exconsellera, Carmen Martínez Aguayo, pel mateix delicte. Dels 26 alts càrrecs encausats, a tots els acusa de prevaricació, i a 18 els afegeix la malversació. Aquestes 18 persones, a més, hauran de respondre solidàriament –entre tots– del retorn a l’Hisenda pública del total dels crèdits destinats a ajudes sociolaborals per part de la conselleria de Treball entre els anys 2000 i 2010, que puja a 740 milions d’euros, segons la Fiscalia. D’aquests, però, considera que Griñan és responsable directe d’haver de tornar els diners malversats entre 2005 i 2010: 484 milions.

L'origen del frau

Tot va començar el 2000 quan la Intervenció de la Junta d’Andalusia va detectar irregularitats en la gestió de les ajudes sociolaborals de la conselleria de Treball. Això va fer que, mentre s’estaven solucionant les irregularitats, es qüestionessin o retardessin alguns pagaments, “que va suposar un augment de la conflictivitat sociolaboral a Andalusia”, segons la Fiscalia.

“Els encausats, per evitar aquesta tasca de fiscalització de la Intervenció que entorpia, i gairebé impedia, aquest sistema d’ajudes, van modificar els pressupostos de la Junta d’Andalusia introduint una aplicació pressupostària, les transferències de finançament, a l’Institut de Foment d’Andalusia (IFA), en matèria de relacions col·lectives, que permetia de manera conscient que els fons públics destinats a aquests col·lectius es gestionessin sense l’obligada fiscalització crítica o prèvia”.

L’escrit de la Fiscalia Anticorrupció és molt contundent, i afegeix: “Com a conseqüència de l’absència de la fiscalització deguda i de la deguda convocatòria pública d’aquestes ajudes, es va posar en mans de la Conselleria d’Ocupació, any a any, uns fons públics que va gestionar a discreció [...], no fixant límits a la quantitat a percebre pels beneficiaris, afavorint solament a determinades empreses i persones que es van lucrar amb aquests fons i destinant els mateixos a una finalitat aliena a la prevista d’atendre a situacions de crisi empresarial”. Anticorrupció conclou que José Antonio Griñan, Manuel Chaves i els altres 24 encausats coneixien tot aquest sistema fraudulent perquè així constava en diferents informes de l’IFA.

El PP demana la PSOE coherència

El Partit Popular no ha deixat passar l’ocasió de sucar pa en aquest cas de corrupció del PSOEde més de 740 milions d’euros. Rafael Merino, portaveu adjunt del PP al Congrés, ha afirmat que la trama dels ERE és el major cas de presumpta corrupció de la democràcia i ha urgit a Sánchez a evitar usar la corrupció “com a excusa per bloquejar la formació de govern a Espanya”. Merino ha dit que respecta “profundament” la presumpció d’innocència “però per tots i no només per uns quan són d’altres partits”.

El PSOE confia en els expresidents

L'encarregat de parlar del cas Griñán-Chaves ha sigut el secretari d'Organització del PSOE, César Luena: "El PSOE ha confiat i confia en la innocència de Griñan i Chaves". Luena assegura que ells dos ja "van assumir al seu moment tota la seva responsabilitat política i van dimitir del seu càrrec, del partit i dels seus escons".

stats