Política 07/03/2017

Forcadell apuja el to contra la fiscalia per la seva “politització”

La presidenta del Parlament recorre l'admissió a tràmit de la querella contra ella i tres membres de la mesa per haver permès la votació a la cambra de la resolució sobre el referèndum unilateral

Mireia Esteve
2 min
Els cinc membres de la Mesa del Parlament

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va apujar ahir el to contra la fiscalia. En el recurs que tant ella com la resta de membres de Junts pel Sí a la mesa investigats -Lluís Corominas, Anna Simó, i Ramona Barrufet- van presentar ahir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) davant l’última querella contra ells, Forcadell defensa que darrere de l’actuació del ministeri públic hi ha una “vergonyant” intencionalitat política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Que la fiscalia es querellés contra Forcadell i tres membres més de la mesa per haver admès la votació de la resolució sobre el referèndum unilateral, suposa, per a la presidenta del Parlament, el “desemmascarament d’una estratègia que va molt més enllà del que és jurídic, i clarament s’endinsa en el terreny polític”. Forcadell acusa la fiscalia d’intentar “excloure l’independentisme català de l’arena política”. Per demostrar-ho, la presidenta s’agafa al fet que la fiscalia no es querelli també contra el tercer secretari de la mesa, Joan Josep Nuet (CSQP), per, segons va al·legar el fiscal en el seu escrit, la seva “falta de voluntat de sumar-se al projecte polític de ruptura”.

És aquí on la presidenta del Parlament veu una “politització del procés judicial”, per la qual cosa acusa la fiscalia d’actuar com a “analista polític” en el moment que detalla la trajectòria política de Nuet per justificar la seva decisió. Però, a més, Forcadell també denuncia que el fiscal tracti “d’ignorant” el secretari tercer de la mesa, i consideri que no sabia què feia quan va votar admetre la votació de la resolució sobre el referèndum. Una acusació a la qual el mateix Nuet ja va respondre el mateix dia que els membres de la mesa van rebre la querella. “No estava despistat, sabia perfectament el que feia”, va sentenciar aleshores.

En el seu escrit, Forcadell afirma que la fiscalia “cau en la trampa de voler crear bàndols” entre els partidaris del referèndum i els que no ho són. Per tot això, l’escrit sentencia que la fiscalia fa servir el “dret penal d’autor: ets responsable per qui ets, no pel que fas”.

Més enllà de subratllar la contradicció de no imputar Nuet, el recurs de la presidenta del Parlament també esgrimeix que l’admissió a tràmit de les propostes de resolució respon a un procediment establert en el reglament del Parlament que els membres de la mesa estan obligats a complir. No acceptar-ho, exposa l’escrit, suposaria “restringir la llibertat d’expressió i censurar el contingut dels debats entre els diputats”. A més, recorda al TSJC que el seu deure és “protegir el discurs polític com a fórmula de participació del ciutadà en la vida pública”.

Acumulació “improcedent”

Forcadell recorre també la decisió de la fiscalia d’acumular aquesta nova causa a la que ja tenia oberta. La presidenta considera “improcedent” aquesta mesura, ja que, interpreta, no hi ha “cap connexió” entre els dos processos. També Corominas, Barrufet i Simó ho veuen incorrecte, tot i que en el seu cas es reserven el recurs a l’espera de si es manté una querella contra ells que, argumenten, “no hauria d’haver estat estimada” perquè suposa una “discriminació per raons polítiques o ideològiques”. Ara el tribunal haurà de decidir.

stats