Política 19/03/2018

Gabriel i Boya demanen al TC que el TSJC assumeixi la causa per rebel·lió en comptes del Suprem

Forcadell i Simó ja van fer el mateix: al·leguen vulneració de drets fonamentals

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Captura de vídeo de l'entrevista que l'exdiputada Anna Gabriel ha concedit al canal RTS

MadridDe la mateixa manera que van fer l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exsecretària primera de la mesa Anna Simó (ERC), les exdiputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya van presentar divendres un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) en què demanen que no les investigui el Tribunal Suprem sinó el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'alt tribunal ara ha de decidir si admet a tràmit o no el recurs, tot i que encara no ha respost a les peticions de Forcadell i Simó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gabriel i Boya assenyalen que, com a diputades al Parlament en les circumstàncies per les quals se les investiga i, per tant, com a aforades, cal que assumeixi la causa el TSJC. A més, al·leguen vulneració de drets fonamentals per la tramitació de la causa penal per part del Suprem. Demanen que les jutgi un tribunal imparcial, ja que consideren que existeix una "falta d'aparença d'imparcialitat objectiva" perquè el fiscal que va firmar la querella per rebel·lió, el difunt José Manuel Maza, va ser durant 14 anys membre de la sala segona del Tribunal Suprem, l'òrgan judicial encarregat de la instrucció i de la qual forma part de la causa.

Les dues cupaires van recórrer al gener la decisió de Llarena de passar la seva investigació al Suprem. La sala d'apel·lacions va rebutjar admetre a tràmit el recurs, pel qual van presentar un recurs de súplica en no estar argumentada la decisió. Per això, Gabriel i Boya denuncien ara davant del TC que encara no se'ls hagi respost a aquest recurs.

Segons fonts del TC, l'habitual en aquests casos és que el ple no es manifesti fins que el jutge del Suprem dicti les interlocutòries de processament; és a dir, que anunciï per quins delictes se'ls ha de jutjar. Segons va avançar l'ARA, això podria passar durant la Setmana Santa, després que el jutge instructor Pablo Llarena hagi avançat la investigació.

stats