Política 17/10/2013

Germà Gordó justifica haver parlat amb un imputat del cas de les ITV pel seu càrrec al Govern

El conseller de Justícia ha declarat aquest dijous com a testimoni al Tribunal Superior de Justícia i ha assegurat que mai no va tractar el tema amb Oriol Pujol

Efe
3 min
El 'Gordó for president!' de 'La Vanguardia'

BarcelonaEl conseller de Justícia, Germà Gordó, ha admès avui davant el jutge que investiga el cas de les ITV que va parlar mitja dotzena de vegades amb l'exnúmero dos de la Diputació de Barcelona, l'imputat Josep Tous, pel seu càrrec de secretari del Govern, però nega que conversés amb Oriol Pujol sobre l'assumpte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de Justícia ha declarat avui com a testimoni davant el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Enric Anglada, que investiga una presumpta trama que pretenia arreglar en benefici propi el mapa d'estacions d'ITV a Catalunya, un cas pel qual està imputat per tràfic d'influències el diputat i exsecretari general de CDC Oriol Pujol.

Gordó ha estat citat, a proposta de la Fiscalia, per aclarir la seva relació amb la trama, atès que el seu nom apareix en converses entre els imputats i perquè, segons la jutge que va iniciar el cas, pel que sembla tenia coneixement de les negociacions que va portar a terme l'exnúmero dos de la Diputació de Barcelona, a qui la Generalitat havia nomenat mediador en el sector de les ITV.

Segons han informat fonts judicials, el conseller ha deixat clar que no conversava amb Oriol Pujol -llavors, secretari general de CDC- sobre el mapa de les ITV, abans fins i tot que algú l'hi preguntés, i ha insistit que mai va tenir cap intervenció en la reordenació del sector d'inspecció de vehicles.

De fet, en presència del conseller de Justícia, que en l'època dels fets era secretari del Govern, s'ha reproduït avui una conversa que va mantenir l'octubre del 2011 amb Tous, qui li va plantejar el seu pla per revisar d'ofici el mapa d'adjudicació d'ITV que havia aprovat el tripartit, una maniobra amb la qual, segons les acusacions, l'imputat pretenia beneficiar els empresaris de la trama, dels quals suposadament també cobrava.

El conseller ha reconegut que mitja dotzena de vegades havia parlat per telèfon amb Josep Tous i que havia rebut documentació de Tous relacionada amb la seva feina de mediació en el sector de les ITV.

No obstant això, Gordó ha emmarcat aquestes converses en la normalitat, atès que, pel seu paper de secretari del Govern, ell era l'encarregat de preparar les reunions de l'executiu i els temes que havien d'abordar-se en aquestes trobades.

El titular del departament de Justícia ha destacat la importància del paper de Josep Tous com a mediador en el sector de la inspecció de vehicles, atès que no només era important per pacificar un àmbit judicialitzat per litigis encreuats, sinó també perquè estaven pendents de recuperar un cànon que les empreses d'ITV havien de pagar i que ascendia a milions d'euros.

En qualsevol cas, ha insistit que ell no va arribar a reunir-se amb Tous, atès que la persona relacionada amb el sector de les ITV amb la qual solia despatxar era l'exsecretari general del departament d'Empresa Enric Colet.

A les portes del Palau de Justícia esperaven aquesta tarda l'arribada del conseller un eixam de fotògrafs i càmeres de televisió, així com una vintena de funcionaris de justícia que s'han concentrat darrere d'una pancarta en contra de la corrupció i les retallades.

El conseller, però, ha accedit a l'edifici per una porta del darrere, amb la qual cosa ha evitat trobar-se amb els periodistes i amb els funcionaris que protestaven.

El TSJC va fer oferiment a Gordó del dret que té a prestar declaració davant el jutge al seu despatx o la seu del Parlament, donada la seva condició de diputat català, però el conseller ha comunicat aquest mateix matí a la sala que acudiria a declarar al Palau de Justícia. Efe

stats