Política 30/01/2017

El Govern assegura que és possible fer el referèndum abans de l'estiu

Oriol Junqueras celebra el suport de la CUP als pressupostos i diu que són "extraordinaris" per la seva expansió en despesa

Ara
2 min
Una urna electoral

Barcelona / MadridOriol Junqueras ha tret pit aquest dilluns pels pressupostos del 2017 als quals la CUP ha decidit donar suport. El vicepresident del Govern ha assegurat que són uns comptes "extraordinaris" per l'expansió en la despesa (més de 1.300 milions més) i per la previsió d'incorporar més de 5.000 mestres aquest any i ha celebrat que finalment els anticapitalistes hagin decidit donar suport als comptes del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dels pressupostos a les eleccions constituents. I ara què?El vicepresident també ha abonat la petició que el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, va fer dissabte: avançar el referèndum en cas que l'estat espanyol augmenti la pressió judicial. "És possible fer el referèndum abans de l'estiu", ha assegurat el conseller d'Economia en ser preguntat a RAC1 per si seria viable fer la consulta abans del setembre.

Junqueras també ha explicat en quin supòsit s'avançaria la votació d'autodeterminació: ha dit que la inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que està investigada per desobediència per haver permès el debat i les votacions sobre el procés constituent, podria ser un detonant per celebrar el referèndum. Ara bé, ha admès que cal acabar de lligar tots els aspectes tècnics.

El vicepresident, que també és l'encarregat d'organitzar la consulta, ha explicat que s'assimilarà com més millor a un procés electoral per tal d'homologar-lo internacionalment.

Arrufat insisteix en el referèndum abans de l'estiu

Per la seva banda Arrufat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha reiterat la voluntat de la CUP de convocar el referèndum vinculant abans de l'estiu, sempre que no es "jutgi i condemni" Forcadell: "Aquest és el límit".

Així, en la mateixa direcció que Junqueras, el portaveu de la CUP ha assegurat que, "si l'estat espanyol activa i multiplica l'atenció judicial" sobre els responsables de l'organització del 9-N, la formació demanarà que s'avanci la votació a l'abril o al maig: "No podem esperar més temps que l'estat espanyol podreixi cap institució per dins. No ens podem permetre que ens vagin jutjant institucions i càrrecs electes".

Arrimadas: "Estem convençuts que això acabarà en eleccions"

La cap de l'oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, ha tret importància a la proposta del Govern de celebrar el referèndum abans de l'estiu. "Crec que si l'avancen o no el que podran fer és el mateix: intentar repetir el 9-N. Podran utilitzar termes grandiloqüents, però el que tenen a les seves mans és repetir el del 2014", ha dit Arrimadas des de la seu de Ciutadans a Madrid, on s'ha estrenat com a portaveu de l'executiva estatal d'Albert Rivera. Per a la política catalana no hi ha altra sortida que les eleccions: "Estem convençuts que això acabarà en eleccions o eleccions. El que no sabem és si serà a la tardor", ha conclòs.

stats