El Govern defuig valorar la crisi entre JxCat-ERC i afirma que està "conjurat" per "tirar endavant" la legislatura

Budó insisteix que no s'ha tractat el conflicte entre els socis en la reunió del consell executiu

En plena crisi oberta entre JxCat i Esquerra pels pactes municipals, el Govern ha intentat quedar al marge de la polèmica aquest dimarts evitant cap referència als retrets que s'han produït els últims dies entre els socis a la Generalitat. Malgrat que ahir la diputada de JxCat Elsa Artadi va dir que les relacions entre les dues formacions independentistes havien "tocat fons", aquest dimarts, a preguntes dels periodistes, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha defugit valorar la guerra (pública) i oberta de l'última setmana. Ha assegurat que no s'ha tractat en la reunió del consell executiu, i que "s'ha conjurat", ha dit, "per tirar endavant la legislatura".

"Estem conjurats i seguim treballant més enllà que les formacions polítiques que ens representen discrepin dels pactes postelectorals", ha resumit Budó

Budó ha afirmat que aquesta qüestió es deixarà "en l'àmbit dels partits" i que no s'abordarà en el Govern. També ha dit que no hi ha prevista cap cimera entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, per abordar la crisi, malgrat que en altres ocasions, com en el cas de les suspensions dels diputats presos i exiliats, sí que es va produir. També ha dit que els republicans no els han traslladat que el pacte a la Diputació de Barcelona entre JxCat i el PSC pugui tenir conseqüències al Govern, malgrat l'avís que va llançar divendres el president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià.

JxCat i Esquerra escenifiquen un acostament però no resolen la crisi pels pactes a la Diputació

Si bé el Govern sí que es va pronunciar sobre el pacte a Barcelona, on Ada Colau va ser investida gràcies als vots del PSC i la plataforma de Manuel Valls, assegurant que requeria una "resposta de país", en aquest cas Budó ha dit que la qüestió no s'ha abordat a la reunió tot i que afecta directament els dos socis de l'executiu. "Al Govern s'ha debatut sobre els acords de l'executiu" d'aquest dimarts, ha insistit Budó per activa i per passiva. "Els pactes els abordarem en l'àmbit dels partits", ha repetit diverses vegades.

"Estem conjurats i seguim treballant més enllà que les formacions polítiques que ens representen discrepin dels pactes postelectorals", ha resumit.

Entre els acords de govern d'aquest dimarts hi ha el nomenament de Gorka Knörr com a delegat a Madrid, després que Ferran Mascarell fes el salt a l'Ajuntament de Barcelona, i una modificació fiscal per augmentar la recaptació en 88,2 milions d'euros anuals. Budó ha destacat que Knörr és una persona amb "llarga experiència institucional" i que era la figura "més idònia".