Política 09/07/2019

JxCat i Esquerra escenifiquen un acostament però no resolen la crisi pels pactes a la Diputació

ERC ofereix la presidència de l'ens i els seus socis exigeixen revertir tots els pactes amb el PSC

Aleix Moldes / Núria Orriols
3 min
01. Pere Aragonès a la seu nacional d’ERC.   02. David Bonvehí arribant a la reunió amb els republicans.

BarcelonaDivendres es van reunir al matí. ERC oferia a JxCat la vicepresidència de la Diputació de Barcelona i els postconvergents l’instaven a sumar al pacte els comuns. Es tornaven a citar a la tarda, però el president del PDECat, David Bonvehí, se saltava la trobada per signar amb el PSC el pacte que ha reobert la crisi mai tancada del tot entre els socis de govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir JxCat i ERC van escenificar un acostament que, no obstant això, no va resoldre la crisi. El mateix Bonvehí, acompanyat del seu secretari d’organització, Ferran Bel, tornava a la seu d’Esquerra amb una nova proposta sobre la taula. Els republicans, amb setze diputats provincials per set de JxCat, els ofereixen ara la presidència de la Diputació a canvi que trenquin amb els socialistes. “No és una qüestió de cadires, sinó d’alinear les institucions amb l’estratègia independentista”, expressava poc abans de la reunió el número 3 d’ERC, Pere Aragonès. “Si els comuns no avalen l’oferta, és una operació de màrqueting considerable”, responia a TV3 el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol.

Els postconvergents defensen que sense els comuns no arriben a la majoria absoluta. ERC els respon que tenen el mateix problema amb el PSC, amb els quals sumen exactament els mateixos diputats. Si JxCat i ERC acabessin pactant la presidència, però, el PSC podria intentar un acord amb els comuns, que en tenen cinc, i el suport de Cs, amb quatre, i repetir així a la Diputació un pacte a l’estil del que va fer Manuel Valls a Barcelona. Fonts del partit taronja expliquen a l’ARA que estan oberts a aquesta possibilitat, però els comuns es mostren molt reticents i insisteixen que l’acord pel qual encara estan batallant és l’improbable tripartit d’esquerres amb el PSC i ERC. “Hem pogut pactar les diputacions de Tarragona, Girona i Lleida i governem junts al Govern. Per què no a Barcelona?”, es preguntava ahir Aragonès, en una compareixença extraordinària a la seu del partit. “Es tracta de triar entre independentisme o PSC”, insistia tot seguit. Demanava “calma” i recordava que encara queda temps abans que l’11 de juliol el ple de la Diputació triï de presidenta l’alcaldessa socialista de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.

La reunió a la seu dels republicans amb Bonvehí i Bel va durar poc més d’una hora i simplement es van emplaçar a estudiar les respectives propostes, amb ínfimes possibilitats d’èxit. El plantejament de JxCat passa per revertir tots els acords alternatius que hagin tombat alcaldies independentistes. Una proposta que va escenificar ahir oficialment la diputada de JxCat Elsa Artadi amb Ferran Bel, al Parlament. En roda de premsa després de la reunió interna encapçalada pels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont, va afirmar que les relacions entre els socis de govern independentistes han “tocat fons” en el moment “més complicat”, amb presos i exiliats, just abans de la sentència del Tribunal Suprem.

Per a Artadi, les últimes hores han sigut “un trist espectacle” de desqualificacions dins el sobiranisme que ha fet “mal a tothom”. La líder de JxCat a Barcelona va defugir les explicacions sobre com es podrien revertir els acords municipals -els ajuntaments es van constituir el 15 de maig- i va dir que primer cal comprovar si hi ha “voluntat política” per part dels republicans.

ERC va contestar a través d’Aragonès, que ja va ser la cara visible dels republicans en l’última crisi de Govern per les suspensions dels diputats presos i exiliats. El vicepresident va rebutjar, d’entrada, la proposta de JxCat i va asseverar que no és el mateix l’Ajuntament de Sant Cugat o el de Figueres -on els republicans han arrabassat l’alcaldia als postconvergents amb un pacte amb el PSC- que la Diputació de Barcelona, considerada la “tercera institució del país”. Preguntat sobre si l’independentisme havia “tocat fons”, el vicepresident va preferir no comentar les paraules d’Artadi per no “empitjorar la situació”, malgrat que divendres el president del grup republicà, Sergi Sabrià, sí que va advertir de possibles conseqüències al Govern.

Ahir el conseller de JxCat, Damià Calvet, va insistir a Twitter que la “unitat” s’ha de buscar a tot arreu. Quina és l’“agenda de reversió” que planteja JxCat? Bel va posar sobre la taula una llista de vint-i-cinc municipis en què ERC, amb el suport d’altres partits, ha desbancat JxCat de l’alcaldia, malgrat haver sigut la llista més votada -vuit de les quals amb el PSC-. El secretari d’organització del PDECat va reconèixer que, a l’inrevés, només ha passat en set localitats (quatre de les quals amb els socialistes). Segons ell, els alcaldes de JxCat acceptarien fer marxa enrere en alguns casos si hi ha un “pacte global”.

A l’espera, doncs, que dijous es constitueixi la Diputació de Barcelona i amb els pactes municipals ja tancats, JxCat i ERC maniobren per fer bandera d’una unitat independentista que continua brillant per la seva absència.

stats