Política 08/07/2019

JxCat insta de nou ERC a "revertir" els pactes amb el PSC a nivell municipal: "Hem tocat fons"

Artadi ho proposa com a "primer pas" per refer la unitat independentista a les institucions

Núria Orriols
2 min
Ferran Bel i Elsa Artadi, en roda de premsa aquest dilluns

BarcelonaEls dirigents de JxCat Elsa Artadi i Ferran Bel han tornat a instar ERC aquest dilluns a iniciar una “agenda de reversió” dels pactes locals amb el PSC. “La manca d’unitat s’ha d’aturar, hem tocat fons. És un espectacle molt trist i no hauria de ser així”, ha dit Artadi en una roda de premsa al Parlament, on ha demanat que en aquells llocs on JxCat va ser la força més votada i ERC la va desbancar amb pactes amb el PSC es faci marxa enrere. “És una evidencia que no hi ha unitat independentista i hem de començar a fer passos per revertir-ho”, ha dit, emplaçant a ERC que es pronunciï. “Seria una manera de traslladar la unitat del carrer a les institucions. Seria un primer pas”, ha afirmat, abans de comprometre's també a desfer el pacte de la Diputació amb el PSC que ha desencadenat una guerra oberta entre els dos socis de Govern.

Pel que fa a l'aval del món local a aquesta proposta, Bel ha dit que s’entendrà si passa a ser un criteri “general” per a tothom. També ha assegurat que les xifres al territori de pactes amb el PSC són “desequilibrades” entre els dos socis de Govern: ha comptat 27 municipis on ERC ha fet pactes alternatius a JxCat tot i que aquesta era la força més votada, i 7 casos a l’inrevés.

Els pactes locals han generat una nova crisi entre ERC i la formació de l'expresident Carles Puigdemont. Primer van ser els acords municipals dels republicans amb el PSC que van tombar alcaldies de JxCat, com a Sant Cugat del Vallès, Figueres o Tàrrega; i ara és el pacte a la Diputació de Barcelona dels postconvergents amb els socialistes. Des de JxCat insisteixen en fer marxa enrere i culpen els republicans d'haver incomplert el principi de respectar-se allà on haguessin quedat primera força a les eleccions del 26 de maig.

Rebuig a la proposta d'ERC si no està tancada amb els comuns

Minuts després d'acabar la roda de premsa, els republicans n'han fet una altra per oferir a JxCat la presidència de la Diputació perquè trenqui el pacte amb els socialistes. Fonts de JxCat consultades per l'ARA, però, han rebut amb escepticisme l'oferiment. "No es pot considerar una oferta si no està tancada amb els comuns", han assenyalat.

Els comuns, amb 5 diputats provincials són clau per garantir la majoria absoluta, però no per triar el president de l'ens que, en segona volta, es pot escollir per majoria simple. JxCat i ERC sumen 23 diputats, com amb el PSC. Tanmateix, des de JxCat insisteixen que els comuns no els volen a l'executiu de la Diputació i que, per tant, es podrien alinear amb el PSC a darrera hora, comptant amb el suport de Ciutadans i el PP, per evitar un president independentista.

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha rebutjat la proposta públicament. Ha afirmat, a través de Twitter, que volen unitat "a tot arreu", no només a la Diputació. A més, insisteix que per aquest oferiment són necessaris els comuns, que volen un tripartit d'esquerres.

stats