Política 24/01/2018

La Guàrdia Civil entra a les seus d'Òmnium i l'ANC a la recerca de correus amb el Govern

Els agents també han entrat a la seu del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació

Mireia Esteve/paula Paño/marc Toro/josep Ferrer
3 min
Expectació mediàtica a la seu d'Òmnium

Barcelona / L'HospitaletLa Guàrdia Civil ha entrat aquest matí a les seus d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), segons han confirmat a l'ARA fonts de les dues entitats, a la recerca de correus que els líders de les entitats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, haurien intercanviat amb el Govern des de mitjans de 2016. La Guàrdia Civil també ha entrat al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, a l'Hospitalet de Llobregat. Les entrades s'han fet per ordre del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga la causa per presumptes delictes de rebel·lió i sedició contra els Jordis. Precisament, aquest dimecres fa 100 dies que els Jordis van ingressar a la presó de Soto del Real, a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cinc agents de la Guàrdia Civil de paisà, a més del secretari judicial, han arribat a primera hora a la seu d'Òmnium, al carrer Diputació de Barcelona, i ho han fet amb ordre judicial. El portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, ha volgut deixar clar que l’entitat està col•laborant en tot moment amb el que demana la policia: els correus de Jordi Cuixart des de mitjans del 2016 fins a l’octubre de 2017. De fet, ho ha emmarcat dins “un procés normal dins l’anormalitat en la que vivim”.

El portaveu de l’entitat també ha recordat que els agents de la Guàrdia Civil han entrat per primera vegada a la seu d’Òmnium des que va néixer l’entitat i just avui que fa 100 dies que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són a la presó d’Estremera. “És una vergonya democràtica, però no ens resignarem a denunciar el que és una absoluta anormalitat democràtica que hauria de fer envermellir a qualsevol demòcrata català, espanyol i europeu”, ha lamentat Mauri.

Demanen que la gent no es concentri a les seus

A les 09.30 h, cinc agents de la Guàrdia Civil de paisà també s'han personat a la seu de l'ANC i hi han estat unes tres hores.

L'advocat de Sànchez, Jordi Pina, ha estat present a l'operatiu, i ha explicat que l'entrada de la Guàrdia Civil forma part d'una diligència "normal" per bolcar correus electrònic de l'expresident de l'entitat d'entre l'abril de 2016 i l'octubre de 2017. Pina ha afegit que el Tribunal Suprem ha dictat una resolució on "simplement" acorda la còpia de l'e-mail de Sànchez, de manera que es tractaria d'una "diligència relativament senzilla" i no pas d'un "escorcoll". "Forma part de la normalitat dins d'una investigació sumarial, no hi ha més incidència", ha apuntat.

El vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, també ha assegurat que el procediment forma part del procés judicial i que no significa "cap canvi qualitatiu" en la investigació. Des de l'entitat demanen que la gent no vagi a l'entitat ni faci cap concentració i que es deixi fer la feina als agents.

Òmnium també diu que la situació és d'"absoluta tranquil·litat" i demana que ningú no es desplaci a la seu. L'entitat agraeix les mostres de suport a través dels seus canals de WhatsApp, a través dels quals també està demanant que la gent no vagi cap a la seu i que es mantinguin "serens i calmats", perquè no tenen "res a amagar" i són "gent de pau".

Sis hores al CTTI

Pel que fa al CTTI, cinc agents de la Guàrdia Civil han entrat a l'interior del Centre de Telecomunicacions de la Generalitat, on s'hi han estat poc més de sis hores. Fonts del CTTI han confirmat que els agents s'han reunit amb la direcció del centre quan han arribat a dos quarts de deu del matí.

Durant les més de sis hores d'escorcoll, la Guàrdia Civil ha requerit correus electrònics del president Carles Puigdemont i dels consellers, així com també de la Mesa del Parlament de l'anterior legislatura, encapçalada per Carme Forcadell i dels representants dels grups parlamentaris.

El Suprem aixeca el secret de sumari parcial en el cas del "procés"

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha aixecat aquest dimecres el secret de sumari sobre una de les peces del "procés" vinculada amb el Centre de Telecomunicacions de la Generalitat (CTTI).

Llarena havia imposat el secret amb l'objectiu de permetre la sorpresa en els registres que s'han realitzat avui a la seu d'ANC, Òmnium i el mateix CTTI. Per tant, la mesura ha deixat de tenir sentit i ha quedat anul·lada. El secret parcial va ser establert el passat 12 de gener i amb quinze dies de validesa.

stats