Política 15/03/2018

El secretari de Difusió de la Generalitat surt en llibertat acusat de desobediència i malversació

La Guàrdia Civil l'havia detingut en un operatiu que ha escorcollat el seu despatx i Òmnium

M. Esteve / M. Toro / N. Orriols / M. Riart / P. Esparch
4 min
Els Mossos vigilen el Palau de la Generalitat

BarcelonaEl secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat, Antoni Molons, ha estat posat en llibertat aquest dijous a la tarda. Ho ha fet després de negar-se a declarar davant la Guàrdia Civil, que aquest matí l'havia detingut en un operatiu en què s'ha escorcollat el seu domicili, el seu despatx al Palau de la Generalitat i la seu d'Òmnium Cultural. Segons ha explicat el mateix Molons a la seva sortida de la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona, se l'acusa dels delictes de malversació i desobediència, i haurà de declarar pròximament davant del jutge que investiga els preparatius del referèndum. L'escorcoll a Òmnium s'ha allargat prop de dotze hores i ha acabat poc abans de les 20 hores, quan els agents han sortit amb caixes amb documentació econòmica de l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'operatiu s'ha fet per ordre del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius de l'1-O. Les actuacions d'avui, que estan sota secret de sumari, estan relacionades amb la investigació sobre el finançament de la publicitat del referèndum. La detenció de Molons ha sigut policial perquè el titular del jutjat número 13 no l'havia ordenat, tot i que estava al cas que es practicaria en el marc de l'operatiu d'aquest matí. Molons ha arribat al Palau de la Generalitat a les 11 del matí, on s'ha escorcollat el seu despatx durant una hora, després que la Guàrdia Civil hagués fet el mateix a primera hora al seu domicili particular.

Una vegada acabats els escorcolls, els agents l'han traslladat a la caserna de la Travessera de Gràcia. Molons ja havia declarat abans davant la Guàrdia Civil sobre la campanya de publicitat per fomentar la participació en l'1-O. Aquesta campanya de publicitat als mitjans de comunicació va tenir un cost de prop de mig milió d'euros, segons la investigació de la Guàrdia Civil.

Antoni Molons, secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat

Seu d'Òmnium

Pel que fa a l'escorcoll a Òmnium, la Guàrdia Civil ha entrat a la seu de Barcelona a primera hora d'aquest matí. L'entitat ha assegurat que els agents han "segrestat" el correu electrònic dels treballadors i n'han canviat les contrasenyes. Fonts d'Òmnium han concretat que actualment hi ha una vintena de treballadors a l'interior de la seu. Tots ells tenen l'opció de marxar, amb la condició que hauran de tornar-hi quan la Guàrdia Civil revisi els seus ordinadors. Els agents estan omplint caixes amb documentació relativa a la part econòmica de l'entitat, segons les mateixes fonts.

La Guàrdia Civil escorcolla la seu d'Òmnium Cultural

També des d'Òmnium han manifestat que, al principi de l'escorcoll, el cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil els ha avisat que si convocaven una mobilització, això s'interpretaria com un delicte de sedició. "Ha sigut una amenaça verbal", han apuntat les mateixes fonts. De fet, fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han precisat que ni de manera directa ni indirecta s'ha produït cap advertència judicial que en cas que es concentrés gent a la seu d'Òmnium es podria incórrer un delicte de sedició.

La interlocutòria del jutjat número 13 de Barcelona que ordena l'operatiu d'avui diu: "S'autoritza l'adopció de qualsevol mesura (inclosa la detenció) contra tots aquells que tractessin d'impedir, obstaculitzar o evitar la pràctica de les diligències adoptades en aquesta resolució". Però aquest paràgraf ja apareixia quan el mateix jutge va ordenar les detencions del 20 de setembre, abans que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez fossin acusats del delicte de sedició per la concentració davant la conselleria d'Economia.

En declaracions davant la seu de l'entitat, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha lamentat la "vergonya democràtica" per l'escorcoll a Òmnium i ha afegit: "La Guàrdia Civil no hi trobarà, segur, cap vinculació econòmica amb la Generalitat". També ha destacat que l'entitat no va fer "cap campanya oficial" per cridar a la participació de l'1-O. Mauri ha insistit que els agents han advertit verbalment els responsables d'Òmnium que, en funció de les manifestacions que s'organitzin avui al carrer durant l'escorcoll, es podria incórrer en un delicte de sedició, com va passar el 20-S amb Cuixart i Sànchez. "Els nostres comptes estan penjats a la web. No calia aquest espectacle", ha assegurat Mauri, que ha conclòs: "Estem farts d'aquesta persecució, repressió i vulneració de drets".

"Si el que pretenen és que Òmnium deixi de fer la seva activitat, espantats pel que està passant, és que no ens coneixen", ha sentenciat. Mauri ha recordat que avui a les 6 de la tarda hi ha prevista una concentració a la plaça Sant Jaume i que demà també hi haurà mobilitzacions pels cinc mesos de "vergonya" que fa que Cuixart i Sànchez són a la presó.

stats