Política 15/03/2016

Discrepàncies al Congrés entre PP, PSOE i C's en la defensa de la unitat d'Espanya

Salven 'in extremis' les dues proposicions no de llei. El PSOE s'ha abstingut en la del PP, i els populars en la presentada per C's, perquè cap fracassés. L'escull? La reforma constitucional

Mariona Ferrer I Fornells
6 min
Joan Carles Girauta i Albert Rivera, al Congrés, durant el debat sobre la unitat d'Espanya

MadridSemblava que havia de ser un debat fàcil per a PP, PSOE i C's. Que en aquest punt els tres partits no tenien fissures. Que en la defensa de la unitat d'Espanya els autoanomenats "partits constitucionalistes" no dubtarien. Però l'estrena de l'activitat ordinària del nou Congrés, amb el debat de dues mocions en contra del procés, ha estat a un pèl de convertir-se en la primera gran derrota de l'unionisme. Les tensions per formar govern a Espanya han aflorat en ple hemicicle i han evidenciat la fragilitat de les majories a la cambra baixa després del 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del minut u després del 20-D, Ciutadans va posar els peus a la cambra baixa amb una moció en defensa de la unitat d'Espanya. El PP no va voler ser menys i va presentar una segona proposició no de llei en contra del procés. Dues iniciatives que aquest dimarts han presidit el primer ple ordinari de la cambra. La diferència entre les dues? La proposta de reforma constitucional que defensen PSOE i C's.

Per aconseguir que els socialistes avalessin la iniciativa, els d'Albert Rivera han acceptat una esmena que defensa la "voluntat de promoure una reforma constitucional" des del Congrés. El PP, però, s'hi ha negat en rodó. El resultat? Negociacions 'in extremis' als passadissos de la cambra baixa per evitar el fracàs de les dues iniciatives.

Els populars han arribat a clamar perquè no sortís que el Congrés rebutjava la defensa de la unitat d'Espanya. Després d'una hora de converses amb C's de mitjancer, s'ha aconseguit que el PP s'abstingués i no votés en contra de la moció de C's i PSOE, i el PSOE s'abstingués en la proposta dels populars. Una manera perquè les dues mocions aconseguissin tirar endavant.

Finalment, la del PP ha estat aprovada per 145 vots a favor, 79 en contra i 100 abstencions (han votat 327 diputats dels 350 perquè alguns s'han equivocat). La de C's ha passat amb 131 vots a favor, 95 en contra i 114 abstencions (han participat un total de 340 diputats).

Xoc d'estratègies

L'objectiu tant del PP com de C's, de bones a primeres, era "retratar" el PSOE amb Catalunya. Però l'acord d'investidura de Pedro Sánchez amb Albert Rivera ha acabat portant C's a comprometre's amb els socialistes. Amb tot, el partit taronja ha assegurat que votarà que sí a la moció del PP. La diputada popular Dolors Montserrat ha acusat els socialistes "d'anteposar la reforma constitucional a la unitat d'Espanya".

"A Catalunya vivim un règim de castes", ha denunciat Montserrat, durant la presentació de la seva proposició no de llei davant de l'hemicicle, i ha considerat que se la tracta com una "catalana de segona" per "sentir, pensar i estimar en català i sentir-se orgullosament espanyola".

Des de C's, Albert Rivera ha defensat la seva iniciativa perquè veu imprescindible que "el poder legislatiu empari el govern en funcions" en un moment de "desafiament" a Catalunya. "La unió d'Espanya no es negocia, avui els espanyols dormiran més tranquils", ha afegit. En aquest sentit, ha llançat un atac a Podem, i ha reivindicat que "en cap cas es pot invocar el dret a l'autodeterminació en un país democràtic".

Les diferències entre el PP i PSOE

El PSOE s'ha trobat entre l'espasa i la paret amb aquestes dues iniciatives. Per aconseguir dir 'sí' sense problemes i no crear escletxes amb C's, amb qui ha firmat l'únic pacte, ha introduït una esmena a la seva moció, que els de Rivera han acceptat, en defensa d'una reforma constitucional. Això sí, tot i defensar el federalisme, han evitat escriure que volen fer una reforma en sentit federal i han assegurat que pretenen limitar-se a modificar la carta magna.

Està previst que els socialistes votin 'sí' a la moció de C's i s'abstinguin en la del PP. Per tant, hi haurà escletxes entre els tres partits.

"Pensem que la solució als problemes territorials no vindrà de proclames solemnes, sobreactuades i resistencialistes com les del PP, sinó de posar-nos a treballar per tenir un país millor, com hem fet el PSOE i C's", ha dit la diputada socialista Meritxell Batet.

Dolors Montserrat, del PP, ha reclamat al PSOE que no anteposi la reforma de la Constitució a la unitat d'Espanya, però els socialistes han defensat finalment que s'abstindran en la moció del PP. Els populars aniran més enllà i votaran en contra de la moció de C's i PSOE per defensar també la reforma constitucional.

Podem diu 'no'

Podem ja ha anunciat que, igual que Esquerra i Democràcia i Llibertat, tenen la intenció de votar en contra de les dues proposicions de llei. Per al portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, es tracta de mocions que promouen el "frontisme, la falta de diàleg i la negació dels mateixos principis constitucionals".

"Vostès saben que amb les seves polítiques fabriquen independentistes i els fan la campanya als que des de Catalunya volen enfrontar-se a això unilateralment. Hi ha un interès que comparteixen per sobre de tot: amagar els problemes que més preocupen a la gent. La corrupció que podreix estructuralment alguns dels partits tradicionals", ha dit el número dos de Podem, Íñigo Errejón.

Una "victòria" de l'independentisme

Segons el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ja és una "victòria" que el Congrés comenci l'activitat ordinària, la primera sessió d'aquesta legislatura, amb aquest punt: un debat sobre la unitat d'Espanya. "Només amb el plantejament del debat per part del PP i C's nosaltres ja hem guanyat. Ja sé que perdrem la votació, però l'apel·lació a la unitat requeriria unanimitat, i no n'hi haurà. És un símptoma i símbol de com estan les coses", ha assenyalat abans d'entrar a la junta de portaveus del Congrés.

Des d'ERC, el seu portaveu, Joan Tardà, ha preguntat a PP, C's i PSOE de quina unitat parlen. "Una unitat basada en la mentida, com si Catalunya s'hagués incorporat de forma voluntària a Espanya", ha assenyalat.

Un debat habitual

No és la primera vegada que el Congrés vota una moció en defensa de la unitat d'Espanya. UPyD va aterrar a la cambra baixa amb iniciatives molt similars. El PSOE d'Alfredo Pérez Rubalcaba va començar votant-hi a favor, però al final va optar per l'abstenció en un debat que considerava innecessari. Per a Homs, els socialistes són els que tenen una posició més "acomplexada" en aquest tema.

Què demanen PP i C's?

Les dues proposicions de llei són molt similars. La gran diferència és que la de C's, a instàncies del PSOE, reclama la reforma de la Constitució. El text del PP és el següent:

"El Congrés dels Diputats manifesta:

1. La voluntat de la nació espanyola de preservar el marc de convivència i respecte mutu emparat per la Constitució de 1978, que es basa en la unitat d'Espanya, al mateix temps que garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles.

2. L'obligació de tots els poders de l'Estat de defensar la Constitució, complir i fer complir la llei, i respectar els Tribunals i les seves decisions, com a garantia de la plena eficàcia dels drets i els deures de tots els ciutadans".

I el de Ciutadans i el PSOE:

"El Congrés dels Diputats manifesta:

1. el seu permanent i inequívoc compromís amb la unitat i integritat d'Espanya i en la defensa de l'ordre constitucional,

2. la seva determinació d'oposar-se a tot intent de convocar un referèndum amb l'objectiu d'impulsar l'autodeterminació de qualsevol territori d'Espanya,

3. la seva voluntat de promoure una reforma constitucional que actualitzi el marc de convivència, i

4. el seu suport al govern en funcions en les accions necessàries per mantenir la defensa de la sobirania nacional, la legalitat constitucional, l'estat de dret, la democràcia i la convivència entre els espanyols i espanyoles".

Sánchez i Iglesias trenquen el gel

La d'aquest dimarts es convertirà en la primera votació ordinària al Congrés. Més enllà del debat sobre la unitat d'Espanya, també es vota una iniciativa del PSOE per reobrir el Pacte de Toledo sobre les pensions i una de Podem per protegir les treballadores domèstiques. Malgrat la tensió entre PSOE i Podem per la investidura, els dos partits aniran agafats de la mà aquesta tarda al Congrés en la votació d'aquestes iniciatives.

No és l'únic gest de distensió entre els dos partits. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha enviat un missatge aquest dimarts a Sánchez per parlar amb ell durant el dia d'avui. El secretari general del PSOE li ha respost que 'sí' via Telegram.

Ni Sánchez ni Mariano Rajoy han assistit als primers debats d'aquest dimarts al Congrés.

Proposicions no de llei sobre la unitat d'Espanya de PP i C's (PDF)
stats