TERCERA VIA
Política 10/12/2014

Iceta acusa Mas d'impulsar el procés independentista per salvar el seu partit

"La majoria de catalans no volem la independència", assegura el líder del PSC, qui afegeix que la majoria vol un nou acord entre Catalunya i Espanya

Sara González
3 min
Miquel Iceta en la conferència que ha ofert aquest dimecres / EFE

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha engegat la seva conferència advertint que Catalunya està atrapada en el "monotema" del procés sobiranista, un fet que, al seu parer, ha fet que el país quedi "atrapat en una nòria" i hagi quedat relegat el debat sobre l'atur, la pobresa, l'increment de les desigualtats i la manca d'oportunitats. I tot, segons ha subratllat el primer secretari dels socialistes catalans, per un objectiu que "no és de país, sinó de partit, ja que considera que Artur Mas busca "dissoldre CDC" en la proposta independentista "per camuflar una altra patacada electoral".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva conferència sota el títol 'Catalunya 2015. El canvi que necessitem', Iceta ha volgut deixar clar que no hi haurà solució als problemes dels catalans "si no es produeix un canvi de rumb de la política catalana". Això implicaria, en definitiva, que l'actual Govern enterrés les seves aspiracions independentistes, apostés per esgotar la legislatura en comptes d'avançar les eleccions i apostés, en tot cas, per una reforma federal de la Constitució un cop el PSOE guanyés les eleccions. Tres punts que ara per ara impossibiliten que el PSC estigui disposat a ajudar el Govern a aprovar els pressupostos i donar-li suport fins el 2016.

Fixar el camí cap a la independència, ha dit, ha estat un "error" i "està condemnat al fracàs" i per això considera que cal abandonar el "rumb de col·lisió que intenten acordar el president Mas i Oriol Junqueras pensant només en 1,8 milions de catalans", però també fugir de "l'immobilisme" del PP.

"Ho diré sense embuts: la majoria de catalans no volem la independència", ha sentenciat el líder del PSC, qui no ha dubtat en afegir que sí hi ha una "majoria de catalans partidaris d'un nou acord entre Catalunya i Espanya". Segons Iceta, serà "una nova majoria presidida per Pedro Sánchez" el que obrirà "definitivament" el camí de la reforma constitucional.

Quitament del deute públic

Un cop més, ha tornat a insistir que aquesta reforma ha de permetre que Catalunya "trobi el lloc que li pertoca com a nació", així com un nou sistema de finançament autonòmic basat en els principis de solidaritat i ordinalitat. Amb tot, Iceta ha plantejat una nova possibilitat en aquest àmbit, que és que el govern espanyol assumeixi com a pròpia una part de l'actual deute públic de les comunitats autònomes. Segons ell,mitjançant, per exemple, "un quitament del deute públic", les autonomies podrien tenir una situació financera més sanejada i rebaixarien la despesa en pagament d'interessos del deute.

Perquè la reforma sigui possible, ha invocat, un cop més, a la creació d'una comissió constitucional al Congrés dels diputats per debatre sobre aquesta qüestió, un fet al qual el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'hi ha negat de ple.

En un intent d'insuflar moral a un PSC que ha patit un desgast sense precedents arran del procés, Iceta ha defensat que el seu partit segueix "fidel" a les seves arrels catalanistes i federalistes defensant la "transversalitat" i la "unitat del poble català i ha advertit que és inadmissible l'intent d'"equiparar catalanisme amb independentisme".

A la conferència del PSC no hi han assistit ni Mas ni Junqueras però sí representants d'altres partits, a més de tota la plana major socialista. Per part de CiU hi ha assistit el president del grup parlamentari, Jordi Turull; en representació d'ERC hi ha assistit la secretària general, Marta Rovira; i pel que fa a ICV, el també secretari general Josep Vendrell, que ha acudit amb el diputat d'EUiA, David Companyon.

stats