Política 02/10/2019

Iceta defensa que Sánchez "recorda" el 155 davant l'"amenaça" del Govern amb la desobediència institucional

El líder del PSC creu que l'indult és "contradictori" amb dir "ho tornarem a fer"

Ara
2 min
Gemma Nierga entrevista Miquel Iceta a Ràdio4

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, no amenaça amb aplicar el 155, sinó que "adverteix i fa un recordatori". En una entrevista a Ràdio 4, Iceta ha assenyalat que és el Govern qui "amenaça" amb la desobediència institucional. "Això sí que sona a amenaça, l'altre és un recordatori".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Iceta, és una "amenaça" que el Govern digui que la pròxima etapa serà de confrontació i, davant d'aquesta situació, ha defensat que el govern espanyol en funcions no faci veure que no ho sent. El líder del PSC ha afirmat que els governs han de tenir previstos tots els escenaris, però ha assegurat que no li consta que hi hagi un pla preparat per aplicar la llei de seguretat nacional, que implicaria que l'Estat assumís les competències dels Mossos.

Pel que fa a la resposta a la sentència del Tribunal Suprem (TS), Iceta ha descartat un front comú amb JxCat, ERC, la CUP i els comuns, i ha argumentat que no veu possible un acord tenint en compte que el PSC, a diferència dels independentistes, defensa que cal acatar les lleis.

Preguntat per la possibilitat d'un indult als polítics presos després de la sentència, Iceta ha considerat que "una mesura de gràcia és contradictòria amb dir «ho tornarem a fer»". Tot i així, ha admès que seria millor que estiguessin en llibertat, però ha afegit que "cal respectar les sentències".

Iceta ha recordat que alguns dels polítics presos ja han dit que no el voldrien demanar. Però, preguntat per si ho podria fer una altra persona per ells, Iceta ha respost que seria molt "estrany" tenint en compte que no el volen. De totes maneres, per a Iceta, la defensa del "ho tornarem a fer" és contradictòria amb mesures de gràcia com l'indult. "El que ha de donar l'indult ha de pensar que no es repetirà el que s'està perdonant", ha argumentat.

Iceta ha defensat que el seu grup parlamentari no dona suport a la moció de censura de Cs contra el president de la Generalitat, Quim Torra, perquè "està condemnada al fracàs" i és una "operació de propaganda". Segons el líder del PSC, a Cs li convé que hi hagi "crispació i conflicte" i ha lamentat que sempre hagi estat "un partit a la contra".

Respecte al segon aniversari de l'1-O, el líder del PSC ha afirmat que l'1 d'octubre és un dia que "no hi ha res a celebrar" perquè "va ser un molt mal dia per moltes raons".

stats